10 храни и напитки, с които трябва да внимавате по време на бременност

Автор: "PoligrafF", от 27.08.2017 0
Пълноценното и здравословно хранене по време на бременността е от особено значение, тъй като в 9-те месеца в очакване на бебчето, бъдещата майка се храни за двама.

Пълноценното и здравословно хранене по време на бременността е от особено значение, тъй като в 9-те месеца в очакване на бебчето, бъдещата майка се храни за двама. Съществуват продукти, които са широко препоръчвани от специалистите, но има и такива, които е добре да избягвате или да консумирате в малки количества. Ето 10 от тях:

1. Млечните продукти са задължителни по време на бременността. Те осигуряват на мама и бебе калций, протеини и витамин D. Но те не трябва да бъдат сурови. Експертите препоръчват на бременните жени да избягват непастьоризираните млечни продукти, тъй като те съдържат бактерии, които могат да бъдат потенциално опасни, пише сп. “Health”.

2. Преработените меса също са сред храните, които е добре да избягвате. Причината се крие в това, че могат да бъдат дом на бактерията “листерия”, която е изключително издръжлива. По време на бременността, можете да консумирате пакетирани филета, шунки и салами, но само след термична обработка.

3. Избягвайте салатените барове и предварително приготвените салати. Вместо това се запасете със свежи плодове и зеленчуци, измийте ги добре и консумирайте салатата веднага след това. Така ще избегнете развиването на бактерии в растителните продукти.

4. Консумирайте само прясно изцедени или пастьоризирани сокове. Готовите фрешове, за които не знаете кога са приготвени, също могат да представляват риск, тъй като се превръщат в дом на бактерии.

5. Кажете “сбогом” на аланглето и сушито. Недосготвеното месо и суровата риба са добър развъдник на патогени и бактерии, затова загрейте добре фурната/котлона и не консумирайте месни и морски продукти, приготвени при температура под 165 градуса. Притоплянето също трябва да се прави при висока температура.

6. Яйцата също са задължителен елемент от диетата на бременната жена, но само ако са добре сготвени. Причината - салмонелата. Пазете се от непастьоризирани продукти, приготвени със сурови яйца и оставяйте пържените/варените яйца да се сготвят напълно.

7. По време на бременността “безопасната” доза кофеин е около 1-2 чаши. Възможно е обаче и те да Ви дойдат в повече, тъй като през тези 9 месеца тялото Ви ще реагира по различен начин на стимуланта.

8. Избягвайте рибите, богати на живак. Този елемент има свойството да се натрупва в тялото, затова изключете от менюто си риба меч, акула, както и консервите с риба тон. Заложете на сьомга и лека риба тон, за да си набавите необходимите мастни киселини.

9. Избягвайте дроба, особено ако приемате специални витамини за бременни. Съдържащия се в тях витамин А е от изключително значение за Вас и Вашето бебе, но може да бъде опасен в големи дози.

10. Накрая, но не на последно място, бременността не приема добре алкохола. Универсалният съвет на експертите е да избягваме питиетата до раждането, тъй като научните изследвания по въпроса все още не могат да кажат категорично какво количество е безопасно за бебето.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или