Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

106 млн. лв. за строителството на нови обекти в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 19.01.2011 0
106 млн. лв. са средствата предвидени тази година за проектиране и строителство на нови спортни комплекси, детски градини, обходни пътища, улици и обществени сгради в Бургас. Това съобщи на пресконференция за представянето на проектобюджет 2011 кметът на Община Бургас Димитър Николов.

106 млн. лв. са средствата предвидени тази година за проектиране и строителство на нови спортни комплекси, детски градини, обходни пътища, улици и обществени сгради в Бургас. Това съобщи на пресконференция за представянето на проектобюджет 2011 кметът на Община Бургас Димитър Николов. Едва 17 млн. лв. от тези пари са собствените средства на общината, всички останали са пари спечелени от европейски програми.  

„Бюджет на видимата промяна”, така определи Николов 2011 – та година. Общата рамка на проектобюджета е 138 млн. лв.. През 2010-та г., тя е била 150 млн. лв. Няма реално намаляване на парите за града, просто част от делегираните дейности, които се плащат от държавата няма да преминават през общинския бюджет, а директно ще се изплащат на съответните звена, обясни бургаският кмет.

Николов раздели условно проекто- бюджета в две направления- завършване на проектираните или започнатите през последните две години обекти и старт на проектирането и строителството на нови. През 2011- та година започва проектирането и изграждането на няколко важни проекта, които са част от очертаването на новата перспектива и мащаб на града.

Община Бургас започва работа по отчуждаване на земи и стартиране на процедурите за новите обходи на града, които ще извеждат тежкия трафик от града: източна артерия, която ще започва от района на църквата в „Меден рудник” и ще се включва в „Захари Стоянов”, както и пътен възел „Запад” с детелина и мостово съоръжение, който ще извежда трафика в посока ул. „Крайезерна”.

Започва строителството на две нови детски градини – в „Меден рудник” и кв. „Банево”. 3 млн. лв. от фонд „Енергийна ефективност” ще бъдат вложени в санирането и пълната модернизация на 10 детски градини. Нова медицинска апаратура – линеен ускорител ще бъде закупена в Онкодиспансера. В к-с „Славейков” започва изграждането на голям спортен комплекс с няколко игрища и зали, който ще бъде по- голям от новия в к-с „Изгрев”.

През тази година започва проектирането и на нов обществен мега център със спортна зала за 5 000 човека, няколко зали и районно кметство. Той ще се изгражда на мястото на бившата „Девизия” в к-с „Изгрев” и работното му име е „Арена Бургас”. В средата на годината проектът ще бъде представен за обществено обсъждане на бургазлии. Започва проектирането и изграждането на нов плувен комплекс в „Меден рудник”. Теренът вече е определен, той ще се намира до бившия „Битак”.

Стартира проектирането на планетариум в парк „Езеро”, както и изработката на ПУП и обявяването на конкурс за проектиране на ЗООПАРК на терен от 120 дка в района между „Меден рудник” и „Горно Езерово”. Пак през тази година ще бъде подменено осветлението на 76 улици с енергоспестяващо. Ще бъдат изградени 4 нови защитени центрове за деца с увреждания.

Ще стартира изграждането на канализацията в град Българово. Стартира проекта за изграждането на воден цикъл в село Извор, изграждане на канализация в селата Рудник, Черно море, Минерални бани, Банево, Ветрен, Горно Езерово. Вече е отреден терен и за изграждането на нова пречиствателна станция в Крайморие. През тази година ще бъде реконструиран Мостика, ще бъдат вложени средства и за остров Света Анастасия, който по проект ще стане част от нова туристическа зона.

Предвидени са средства за нови спортни площадки в цели град. Започва процедурата по пробива на ул. „Струга”, както и по изграждането на нов паркинг в „Славейков”. 2011 – та е годината за реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт- в момента се проектират велоалеите, които ще свързват всички зони на града, започва проектирането за изграждането на чисто нова Автогара Юг, модернизиране на автобусното депо на градския транспорт, проектирането на няколко пешеходни надлеза /пасарелки/.

До есента градският транспорт в Бургас ще се обслужва от 67 чисто нови еко- автобуси. Заложени са средства са основен ремонт на плувния басейн в училище „Константин Петканов”, както и за изграждането на нов плувен басейн в детска градина „Делфинче” в „Меден рудник”.  Заради идващите тази година пари от Европейския съюз, Община Бургас не е заложила средства за банков кредит.

През 2011 – те ще бъдат завършени: ремонтът на басейна в Младежкия дом, ще заработи мобилната станция за измерване на въздуха, улиците „Янко Комитов”, „Христо Ботев” и „Цар Петър”, до бл. 136 и бл. 139 в „Изгрев”, до бл. 55 и бл. 56 в Славейков, „Александър Велики”, „Александровска”, „Гурко”, ще бъде изградена нова улица южно от парк „Изгрев”. Започва строителството на нов плувен басейн в Минерални бани, строителството на паркинга на ІІІ – та поликлиника, както и мега проекта с цялостна подмяна на канализацията в к-с „Меден рудник”.

За цялостното преасфалтиране на улиците там пари ще бъдат заложени впоследствие, едва след като приключи полагането на тръбите. Ще бъде завършено удължаване на второто трасе за тролейбусната мрежа. През февруари новият ОУП на Бургас ще влезе в сила, ще бъде довършен новият ПУП на к-с Изгрев и финализирана канализацията на кв. Долно Езерово. До няколко седмици ще бъде завършено „Казиното”.

Започва и изключително сложен цялостен ремонт на ул. „Калоян”, която ще бъде затворена за движение. Ще завърши и реконструкцията на Морската градина. Проектобюджет 2011 ще бъден подложен на широко обществено обсъждане както в кварталите и съставните селища, така и на ежеседмични срещи с общинските съветници.

 

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или