Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

114 състава участват в Националния тракийски фолклорен събор "Гергьовден"

Автор: "PoligrafF", от 04.05.2017 0
За 14-а поредна година Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея” са домакини на събитието, чиято основна цел е участниците да предадат фолклорното богатство чрез своите песни.

114 състави от цялата страна днес гостуват в Поморие, за да се изявят в тазгодишния Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден”. За 14-а поредна година Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея” са домакини на събитието, чиято основна цел е участниците да предадат фолклорното богатство чрез своите песни, а зрителите да се докоснат до магията на Тракия и Странджа.

Кметът на Поморие Иван Алексиев официално откри събора и пожела успех на изпълнителите и на журито. Той поднесе специалните си поздрави и към председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея” Елена Мурджева  за ентусиазма и енергията, с които организира мероприятието.

По традиция за председател на професионалното жури бе определен проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент, а за членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог и редактор, Елка Димитрова – музикален редактор в БНР и Дора Арбова – музикален педагог. Те са натоварени с нелеката задача да оценят всички индивидуални и групови изпълнения и да отличат най-добрите за 2017 година.

„Историята е нещо, което трябва да помним, но тя има своя смисъл, ако бъде пренесена в бъдещето на нашата родина. Това, което правите в днешния ден, е най-силната битка – да съхраним това, което нашите баби и дядовци са пренесли от Тракия и са превърнали в нашето културно настояще”, каза Красимир Премянов – председател на тракийските дружества в България.

Своеобразният празник бе уважен и от заместник-кметът Илия Джингов, председателят на Общински съвет Адам Адамов и общински съветници, Агатополски епископ Иеротей и един от спонсорите на събора проф. Димитър Тадаръков от УНСС София.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или