1/5 от българските деца са се срещали с непознат, с когото са общували в интернет

Автор: "PoligrafF" , от 14.12.2017 0
Проучванията показват, че българските деца ползват интернет по-рано и го използват по-често от всякога.

1/5 от българските деца са се срещали с непознато лице, с което са общували в интернет. Това показва последната статистика, оповестена от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето в рамките на кръгла маса на тема “Децата в дигиталния свят: как да предотвратим и да се справим със сексуалното онлайн насилие над деца”.

”За добро или лошо, дигиталната технология е факт от нашия живот. Необратим. В дигиталния свят нашето двойно предизвикателство е как да смекчим вредите, като същевременно увеличим ползите от интернет за всяко дете”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Проучванията показват, че българските деца ползват интернет по-рано и го използват по-често от всякога. Около 93% от тях са в мрежата всеки ден, а 87% имат профили в социалните мрежи. Броят на най-малките потребители (9-11 г.) се е увеличил повече от два пъти и сега три четвърти имат поне един профил в социална мрежа (най-често Facebook).

1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо, като всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание.  Процентът на деца, прибягвали до секстинг (изпращане и получаване на текстово или визуално съдържание със сексуален характер) остава притеснително висок. Този риск е засегнал около 10% от българските деца и е най-значителен при тийнейджърите (около 20%).

Повече от половината деца не споделят с родителите, когато нещо ги е притеснило в интернет. Вместо това повече от 75% от българските деца са получили съвет за интернет безопасността от свои връстници.

По данни на специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР през 2017 г. над 80 са задържаните за педофилия в социалните мрежи. Секторът отчита ръст в сравнение с 2016 г., през която са задържани 60 души за същото престъпление. Друг обезпокоителен факт е и спадането на възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуални посегателства в дигиталната среда.

”Това е една от ирониите на живота - интернет е донесъл толкова много ползи на децата по света, но в същото време чрез него се злоупотребява за извършване на престъпления срещу деца. Трябва да се гарантира универсален достъп до цифрови технологии за всяко дете, но също така правителствата, телекомуникационните компании и гражданското общество трябва да направят много повече, за да гарантират, че децата и родителите са наясно и добре подготвени да предотвратят злоупотреби, а извършителите са наказани”, каза Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Люлякът цъфна, Гергьовден иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или