1/5 от българските деца са се срещали с непознат, с когото са общували в интернет

Автор: "PoligrafF" , от 14.12.2017 0
Проучванията показват, че българските деца ползват интернет по-рано и го използват по-често от всякога.

1/5 от българските деца са се срещали с непознато лице, с което са общували в интернет. Това показва последната статистика, оповестена от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето в рамките на кръгла маса на тема “Децата в дигиталния свят: как да предотвратим и да се справим със сексуалното онлайн насилие над деца”.

”За добро или лошо, дигиталната технология е факт от нашия живот. Необратим. В дигиталния свят нашето двойно предизвикателство е как да смекчим вредите, като същевременно увеличим ползите от интернет за всяко дете”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Проучванията показват, че българските деца ползват интернет по-рано и го използват по-често от всякога. Около 93% от тях са в мрежата всеки ден, а 87% имат профили в социалните мрежи. Броят на най-малките потребители (9-11 г.) се е увеличил повече от два пъти и сега три четвърти имат поне един профил в социална мрежа (най-често Facebook).

1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо, като всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание.  Процентът на деца, прибягвали до секстинг (изпращане и получаване на текстово или визуално съдържание със сексуален характер) остава притеснително висок. Този риск е засегнал около 10% от българските деца и е най-значителен при тийнейджърите (около 20%).

Повече от половината деца не споделят с родителите, когато нещо ги е притеснило в интернет. Вместо това повече от 75% от българските деца са получили съвет за интернет безопасността от свои връстници.

По данни на специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР през 2017 г. над 80 са задържаните за педофилия в социалните мрежи. Секторът отчита ръст в сравнение с 2016 г., през която са задържани 60 души за същото престъпление. Друг обезпокоителен факт е и спадането на възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуални посегателства в дигиталната среда.

”Това е една от ирониите на живота - интернет е донесъл толкова много ползи на децата по света, но в същото време чрез него се злоупотребява за извършване на престъпления срещу деца. Трябва да се гарантира универсален достъп до цифрови технологии за всяко дете, но също така правителствата, телекомуникационните компании и гражданското общество трябва да направят много повече, за да гарантират, че децата и родителите са наясно и добре подготвени да предотвратят злоупотреби, а извършителите са наказани”, каза Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Есента е последната и най-прекрасна усмивка на годината" /Уилям…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или