Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

2 235 лева е струвала издръжката на четиричленно семейство през септември

Автор: "PoligrafF", от 26.10.2016 0
Средната издръжка на живота на 1 лице от 4-ри членно домакинство е в размер от 558,82 лева.

2 235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември. Това показват данните от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, публикувани днес. Средната издръжка на живота на 1 лице от 4-ри членно домакинство е в размер от 558,82 лева.

Това включва разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. За съжаление, всеки трети българин живее в тежки материални лишения. Близо 80% от домакинствата у нас живеят с общ доход на 1 лице под тези минимални средства, необходими за издръжка на живота.

През последното тримесечие издръжката на живота отчита леки колебания нагоре с 0.4%, но все още на годишна база се наблюдава спад с 0.4%. Издръжката на живота до края на 2016 г. ще следва тази тенденция на намаление или нулев ръст на инфлацията, тъй като не се очертават достатъчно устойчиви индикатори за възстановяване на икономиката.

В края на третото тримесечие на 2016 г. лекото нарастване на издръжката на живота се дължи основно на нарастването на хранителните стоки средно с 0.9%, а на годишна база бележи ръст с 1.0%. Основната причина е влиянието на сезонния характер на някои хранителни стоки. При нехранителните стоки се регистрира намаление на стойността на издръжката на живот, като средно за групата спадът е с 0.1% на тримесечна база, а на годишна база с 1.6%.

Нарастване е регистрирано при групите: Образование и свободно време - с 1.1%, Услуги свързани с образованието с 3.7%; Транспорт – с 1.0%, (Автомобилни бензини и моторни масла - с 2.8%). По-силно изразено намаление се отчита при групите: Хотелиерски услуги и почивно дело - с 5.1%, Облекло, обувки и лични принадлежности с 1.3%.

Прагът на абсолютна бедност, базиран на потребителска кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна до 297 лв. на 1 лице. Отчита се нарастване на тримесечна база с 0.6%, а на годишна база с 0.4%.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или