40 431 нашенци празнуват имен ден днес

Автор: "PoligrafF" , от 08.04.2018 0
Все по-малко са имениците, празнуващи на Великден.

За 40 431 българи днешният Великден е двоен повод за празник, тъй като отбелязват и своя имен ден. Сред имениците 13 267 са мъже, а 27 164 са жени, сочат данните на Националния статистически институт за имената в България към края на 2017-а година.

На Възкресение имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Велина. Мъжете, носещи името Паскал, също имат имен ден на Великден. Паскал идва от латинското “pascha”, свързано с “пасха” - традиционното наименование на празника.

Най-големият християнски и народен пролетен празник е с непостоянна дата, това означава, че всяка година именниците на Великден празнуват на различна дата. Великден се движи от 4 април до 8 май. По-интересното е, че имениците, празнуващи на този празник, могат три дни да посрещат гости и да получават подаръци и поздравления.

Все по-малко са имениците, празнуващи на Великден, с всяка изминала година. Имената, които честваме днес, вече не са “модерни” сред родителите и все по-рядко децата получават някое от тях при раждането си. Само за една година имениците са намалели с над 1 000 души. През 2016-а на Великден са празнували 41 491 души, а година по-рано имениците са били 42 514 на брой. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Юни дойде и Бургас откри плажния сезон!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Как ще прекарате летния си отпуск?

На почивка в страната. На почивка в чужбина. Ще правим ремонт у дома. Ще си отспя. Какъв отпуск?
виж резултатите или