40 431 нашенци празнуват имен ден днес

Автор: "PoligrafF" , от 08.04.2018 0
Все по-малко са имениците, празнуващи на Великден.

За 40 431 българи днешният Великден е двоен повод за празник, тъй като отбелязват и своя имен ден. Сред имениците 13 267 са мъже, а 27 164 са жени, сочат данните на Националния статистически институт за имената в България към края на 2017-а година.

На Възкресение имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Велина. Мъжете, носещи името Паскал, също имат имен ден на Великден. Паскал идва от латинското “pascha”, свързано с “пасха” - традиционното наименование на празника.

Най-големият християнски и народен пролетен празник е с непостоянна дата, това означава, че всяка година именниците на Великден празнуват на различна дата. Великден се движи от 4 април до 8 май. По-интересното е, че имениците, празнуващи на този празник, могат три дни да посрещат гости и да получават подаръци и поздравления.

Все по-малко са имениците, празнуващи на Великден, с всяка изминала година. Имената, които честваме днес, вече не са “модерни” сред родителите и все по-рядко децата получават някое от тях при раждането си. Само за една година имениците са намалели с над 1 000 души. През 2016-а на Великден са празнували 41 491 души, а година по-рано имениците са били 42 514 на брой. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Артлегория" e дело на Добрин Вътев - председател на Съюза на бургаските…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или