Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

70 доброволци ремонтираха домовете на птиците в Атанасовско езеро

Автор: "PoligrafF", от 29.08.2018 0
Това е най-старата природозащитна бригада в България.

70 доброволци успяха да ремонтират домовете на птиците в единствената по рода си солена лагуна у нас – Атанасовско езеро по време на 30-та природозащитна бригада на Българското дружество за защита на птиците.

За седем дни бяха укрепени и поправени два насипни острова и пет наколни платформи, на които гнездят редките обитатели на Атанасовско езеро - гривести и речни рибарки, саблеклюни, кокилобегачи и други. Повредени сериозно от тазгодишните дъждове, благодарение на доброволния труд на младите хора, събрали се от цялата страна, островите и платформите вече са готови напролет да приемат новите си обитатели.

Доброволците, участници в природозащитната бригада, помогнаха още за поддържане в добро състояние и на местата за хранене и почивка на редки птици, които се срещат в още една защитена територия край Бургас – защитена местност „Пода“. Там те окосиха тръстиковите масиви, които се намират непосредствено пред едноименния природозащитен център и така осигуриха по-лесен достъп до храна за много птици, като чапли и ибиси.

Атанасовско езеро е най-богатата на птици влажна зона в Европа. В него са установени 333 вида птици от близо 500 в Европа. Затова и северната част на солената лагуна е защитена територия – поддържан резерват, а южната е защитена местност „Бургаски солници“. Лагуната е част и от екологичната мрежа Натура 2000.

Точно в Бургас, край северната част на езерото с червените води, се разполага „Точката“ – мястото, от което се извършват наблюденията на мигриращите птици. През годините вече добре позната и на чужденците дошли у нас, за да се порадват на стотиците хиляди летящи бели щъркели и десетките хиляди розови и къдроглави пеликани.

На „Точката“ по време на цялата природозащитна бригада има човек, който добре познава птиците и е в помощ на всеки желаещ да научи повече за тях, както и да се обучи в преброяването им.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Ето моята тайна. Много е проста: Истинските неща се виждат само…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Да Не Все още не съм решил/а
виж резултатите или