Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

9 навика, които съкращават живота на техниката Ви

Автор: "PoligrafF", от 09.11.2018 0
Животът в ХХІ век сякаш става все по-немислим без лаптоп, смартфон, таблет.

Животът в ХХІ век сякаш става все по-немислим без лаптоп, смартфон, таблет. Макар редица изследвания да предупреждават за какви ли не потенциални рискове от употребата им, истината е, че трудно можем без тях. И докато обикновено говорим за това как да минимализираме вредните им влияния върху себе си, често пренебрегваме начините да удължим техния живот, като се отучим от някои навици, с които ние вредим на тях.

1. Един от най-рисковите навици, които много от хората имат, е да носят смартфона или таблета със себе си в банята и тоалетната. Рискът да “удавите” устройството, или да изпробвате здравината на дисплея му при пряк сблъсък с фаянса е огромна. Влагата в тези помещения също може да се отрази негативно на смартфона или таблета Ви, дори да не го пуснете във ваната.

2. Понякога е много по-лесно да похапнете, докато работите на компютъра, или да си пуснете клипче, филм, сериал, които да разнообразят обяда Ви. Храненето пред лаптопа обаче предполага натрупване на храна между клавишите на клавиатурата. А това значително съкращава живота й.

3. Ако често се оплаквате от това колко бързо се изтощава батерията на телефона/таблета Ви, вероятно фактор за отслабването й е неправилното зареждане. Не бива, например, да оставяте устройството да се зарежда цяла нощ, докато спите. Колкото по-дълго стои телефонът на зарядно със 100% батерия, толкова по-голям е рискът от амортизация на елемента.

4. Другото, което вероятно допринася за по-краткия живот на батерията Ви и намаляването на капацитета й, е пълното източване на заряда. Батерията има определен брой разреждания живот. И ако я оставяте всеки път да падне до 0, с времето капацитетът й драстично намалява. Специалистите препоръчват да включвате зарядното на около 20%. Сходни са и препоръките на специалистите по отношение на таблетите и дори лаптопите.

5. Третият “убиец на батерии” е универсалното зарядно. Само защото кабелът за телефона на Ваш приятел “става”, това не означава, че е съвместим с Вашето устройство. По принцип стандартите за букси са няколко, но производителите на телефони не случайно препоръчват да използвате само оригиналното зарядно. Причината е чип в самия телефон, който може да бъде повреден, ако използвате неподходящ кабел.

6. Според проучване на Brightsight сред компютърни техници, около 17% от клиентите на IT специалистите търсят помощта им заради черни петна по екрана. Тези повреди обикновено са резултат от повдигането на лаптопа за екрана. Дисплеят на Вашето устройство е крехка структура, а подмяната на матрица не е евтин ремонт.

7. Температурните амплитуди представляват огромен риск за крехката електроника в мобилните устройства. Забравянето на телефона/таблета/лаптопа в колата може да доведе до неочаквани повреди заради излагане на твърде висока или твърде ниска температура през деня или нощта. Може да се появят увреди по екрана, както и по отношение на батерията на устройството. Ако се наложи да оставите техниката си в колата, или пък в действителност сте я забравили, първо се уверете, че температурният баланс е възстановен, преди да започнете да използвате отново гаджета.

8. Неслучайно на пазара има специализирани препарати за екрани и техника, а употребата на домакински препарати е напълно забранена. Амонякът в препарата за прозорци например може да повреди екрана на устройството. Други вещества нарушават покритието на продуктите.

9. Колкото и изкушаващо да е да вземете лаптопа в леглото си, първо си пригответе плоска, твърда повърхност. Поставянето на компютъра директно върху завивките е особено опасно, тъй като така запушвате отворите на вентилацията за охлаждане. Компютърът Ви може да прегрее и дори някой от компонентите да изгори, в следствие на твърде високата температура и липсата на начин за охлаждане.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или