GDPR е тук - днес влизат в сила новите европравила за защита на личните данни

Автор: "PoligrafF" , от 25.05.2018 0
Правилата за защита на данните са отговорът на ЕС на предизвикателствата, свързани с живота в едно дигитално общество.

Изследване показва, че само 15% от хората смятат, че имат пълен контрол върху информацията, която споделят онлайн. За всички останали, от днес има нов инструмент в тяхна подкрепа - общите правила за защита на личните данни, съобщават от Европейския парламент. Правилата за защита на данните са отговорът на ЕС на предизвикателствата, свързани с живота в едно дигитално общество. Те дават на гражданите повече контрол върху това какво се случва с тяхната лична информация и в същото време налагат правна яснота за задълженията на компаниите при набирането и обработката на данни.

”Ценността на правото на личен живот не е намаляло, особено сред младите хора. Те осъзнават, че неприкосновеността на данните е важна, защото те са свързани с толкова много хора около себе си, че изпитват нужда да бъдат настоятелни относно правото на личен живот и контрола върху данните. Общите правила за защита на данните правят това по-лесно”, заявява Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия), който бе автор на доклада на ЕП за законодателството, когато то бе прието през 2016 г.

Кои са личните данни, подлежащи на защита:

* Собствено и фамилно име;
* Домашен адрес;
* Електронен адрес;
* Номер на документ за самоличност;
* Данни за местоположението (например, от мобилния телефон);
* IP (Internet Protocol) адрес - уникален номер, който свързва всяко устройство с Мрежата;
* Идентификационен номер на „бисквитка“, който се съхранява във Вашия браузър и помага на дадена компания да Ви разпознае;
* Рекламен идентификатор на Вашия телефон;
* Болнични или медицински данни, които могат да идентифицират даден човек.

Една от основните новости е, че гражданите на ЕС ще трябва да дават изричното си съгласие, когато им се събират данните. Затова не бива да се учудвате, ако страници и платформи, където сте се регистрирали Ви изпратят, или вече са Ви изпратили електронни писма с молба да потвърдите съгласието си те да обработват Вашите данни. Имайте предвид, обаче, че всяка лична информация, която споделяте в публичното пространство, може да стане обект на злоупотреба, въпреки мерките за сигурност, която администраторите на лични данни вземат.

Администраторите на лични данни са задължени да дават подробна информация за това защо се изискват тези лични данни, както и за това как ще бъдат използвани и съхранявани те, включително да искат съгласие от потребителя при използването на данните му за маркетингови цели. Всеки гражданин получава и “правото да бъде забравен” - да изиска от определен администратор да заличи всяка информация, налична за него. Администраторите от своя страна се задължават да разкрият пред властите и гражданите при изтичане на данни, злоупотреба или друг вид нарушение.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или