Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Oпределят риска от остеопороза на бургазлии

Кампанията стартира на 16 октомври
Автор: "PoligrafF", от 15.10.2014 0
Ежегодно отбелязваният Световен ден за борба с остеопорозата - 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза, през 2014 г. е фокусиран върху здравето на костите при мъжете. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот.Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.

Ежегодно отбелязваният Световен ден за борба с остеопорозата - 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза, през 2014 г. е фокусиран върху здравето на костите при мъжете. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот.Наличието на една фрактура увеличава с 86%  риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.

При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури  в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените. Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

По традиция през м. октомври в страната се провежда масова информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на заболяването. В рамките на тази кампания със съдействието на Община Бургас на 16 октомври 2014 г. /четвъртък/ от 10,00 до 16,00 часа в залата на ул. „Конт Андрованти“ ет. 3, ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, на което посетителите ще могат да чуят беседи за профилактиката при мъжете и жените, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност.

По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност на цена 10,00 лв, като мъжете и техните придружителки ще ползват специални отстъпки. Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни  и призива на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.  

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или