Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер проведоха среща.

Партньорството между българското правителство иЕвропейската комисия по време на ротационното председателство на страната нибеше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на КомисиятаЖан-Клод Юнкер. Днес се очаква двамата да дадат обща пресконференция, преди която ще бъде подписано споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Подписването ще се проведе в присъствието и на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл.

По време на предварителната среща, двамата лидери подчертаха, че отношенията на доверие исътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията наСъвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите зарешаване въпроси.Министър-председателят посочи, че за 10-годишното сичленство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различнитекризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиитеза неговото бъдеще.

„Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, нооставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общносттатеми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“,подчерта българският премиер.Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване заподобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българскотопредседателство. „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и нашприоритет“, посочи Жан-Клод Юнкер.

Българското европредседателство бе официално открито на 11-и януари. По време на церемонията встъпителни думи отправи министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. Прозвучаха словата на президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Изненадата на вечерта бе речта на Доналд Туск, който започна със стих на Вазов и изнесе цялата си реч на български език. В словото си Юнкер пък не пропусна да се пошегува с любовта си към България, "народа й, културата й, шопската салата и луканката", както и да напомни, че неговият подпис е бил решаващ за приемането ни в ЕС. "Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че, бъдете благодарни, че бях в добро настроение", заяви председателят на ЕК.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега