Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 идеи за боядисване на великденски яйца

10 идеи за боядисване на великденски яйца

За да боядисате яйцата за Великден, можете да си купите стикери и специални бои, но можете и да проявите изобретателност и да изненадате своите близки и приятели. Събрахме доста популярни и не толкова известни техники за „голямото мацане”, но пък сме сигурни че ще впечатлите околните с красиви великденски яйца. Ето и нашите предложения за техники, които може да използвате:

За да боядисате яйцата за Великден, можете да си купите стикери и специални бои, но можете и да проявите изобретателност и да изненадате своите близки и приятели. Събрахме доста популярни и не толкова известни техники за „голямото мацане”, но пък сме сигурни че ще впечатлите околните с красиви великденски яйца. Ето и нашите предложения за техники, които може да използвате:

1. Люспи от лук

В зависимост от количеството лукови люспи и времето на варене цветът на яйцата варира от пясъчно до тъмно кафяво. Преди да пуснете яйцата в отварата, луковите обвивки трябва се варят около половин час.Между другото, ако преди да сложите яйцата да се варят ги завиете в люспите, по тях остава интересен мраморен рисунък.

2. Боядисване с желатин

Правите си желатин по класическия начин и го държите на слаб котлон на водна баня да не се втвърдява. Боичките за боядисване ги правите много концентрирани, т.е. разтваряте ги в минимално количество вода, изисква се гъста хомогенна смес. Вземате свареното яйце, потапяте в желатина, много внимавате да не го изтървете, тъй като стават хлъзгави. Вадите яйцето, хващате го с два пръста - отгоре и отдолу и започвате да рисувате с четчиците от боичките. Може да правите каквито и да е форми – кръгчета, ленти и всичко, което ви дойде на ум. Когато нарисувате яйцето го слагате да изсъхне върху метла. След като изсъхне го гланцирате с памуче с малко олио.

3. Мъниста

Разтопете една свещ и оваляйте яйцата в течния парафин. След това може да украсите с мъниста. За да направите това ще са ви необходими и пинсети, с помощта на които да нагрявате мънистата на пламъка на свещ и след това да ги залепяте върху яйцето. По този начин можете да „нарисувате“ върху великденските си яйца всичко, за което се сетите.

4. Зеленчуци, плодове, подправки

Можете да използвате естествените цветове на зеленчуците, плодовете и подправките. Предварително сварените яйца се натриват с парченца плодове или зеленчуци или се поставят в купички със сок или отвара от тях. Продължителността на оцветяването зависи от това до колко наситени желаете да са цветовете и от “силата” на оцветителя.

А ето и какви плодове и зеленчуци можете да използвате, за да боядисате великденските си яйца:

- жълт цвят ще получите, ако добавите към водата, в която варите яйцата куркума;

- зелено ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак;

- червени яйца ще имате, ако ги пуснете в сок от цвекло;

- за оранжевите използвайте сок от моркови;

- яйцата ви ще станат розови, ако ги натриете с пюре от ягоди;

- сини ще станат яйцата, които сте натрили с пюре от боровинки или сте пуснали в боровинков сок.

5. Брезови листа

Отварата от млади или сухи листа от бреза придава на яйцата златисто-жълт цвят. Първо трябва да оставите отварата да се запарва в продължение на половин час. След това да сложите яйцата в нея и да поставите съда на котлона. След като течността кипне, яйцата се варят в продължение на 10 минути.

6. Листа

Можете да използвате листата на пресни подправки като шаблон. Сложете на още топлите яйца листенца от магданоз, например, внимателно завийте всяко яйце в парче стар чорапогащник и завържете така, че листенцето да е плътно прилепнало към черупката. След това пуснете яйцата в боята. Когато ги изкарате и развиете, върху тях ще са останали красиви светли отпечатъци от листата.

7. Много стар изпитан метод е капването на олио в съдовете с бои - стават особени петнисти яйцата.

8. Ориз

Оваляйте мокрите яйца в ориз, завийте ги плътно в марля и ги пуснете да се варят с лукови люспи. Така ще получите кафяви яйца на бели точици.

9. Мрежи

Тази техника изисква да ползвате мрежички с различни по големина дупки. Първо потапяте едната мрежа в боя и завивате яйцето в нея. След като изсъхне слагате отгоре другата мрежа, предварително напоена в различен от първия цвят. Така докато постигнете желаната шарка.

10. Рисуване с най-обикновени пастели върху сварените небоядисани яйца. Може да се рисува със всичките цветове пастели - каквито ви харесват и каквото ви хареса - много красиво става с разни орнаменти или просто фигурални драсканици..След като се нарисуват с пастелите, се потапят в боя по желание - там където е бил пастелът, не се оцветява. Става много красиво.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега