Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 съвета за бързо, лесно и приятно пролетно почистване

10 съвета за бързо, лесно и приятно пролетно почистване

Ако все още не сте се захванали с традиционното голямо сезонно шетане у дома, а мисълта за това Ви кара да изтръпвате, хвърлете око на тези 10 съвета.

Великден отмина, а пролетта се настанява все по-удобно по нашите ширини. Ако все още не сте се захванали с традиционното голямо сезонно шетане у дома, а мисълта за това Ви кара да изтръпвате, хвърлете око на тези 10 съвета. Те ще направят пролетното почистване по-бързо, лесно и приятно.

1. Погледнете на почистването като на терапевтичен сеанс и планирайте работата добре. Ако смятате почистването за мъчение, то ще се превърне в такова. Вместо това започнете да гледате на сезонното разчистване на дома като на терапевтичен сеанс, който ще освободи жилището Ви от натрупаните прах и непотребни вещи. Това хем ще се отрази на здравето Ви, хем ще повлияе на духа Ви, ако вярваме на поговорката, че “чист дом, значи чисти мисли”. За да улесните процеса, си съставете план. Разделете задачите в няколко дни и отмятайте всяка точка. Подгответе си награда за всеки преминат етап.

2. Наистина се освободете от непотребните вещи. Понякога е трудно да се разделим с любима блуза или със стара ваза, която не използваме от години, но е подарък от еди-кой-си. Излишните натурии обаче събират прах, заемат място и създават впечатление за разхвърляно пространство. Според психолозите, ако не сте носили една дреха два сезона, то никога повече няма да я облечете. Същото важи и за вещите - ако не ги използвате от 1-2 години, то едва ли някога ще влязат в употреба. Вместо да изхвърляте здравите предмети, можете да ги рециклирате в нещо ново, да ги продадете или да ги подарите. Важно е просто да се освободите от тях. Така хем ще отворите място у дома, хем ще изпитате удовлетворението от “разчистването”.

3. Чистите прозорци ще се отразят добре както на дома Ви, така и на ума Ви. Затова не ги оставяйте за накрая и не гледайте на тях като на “най-голямото мъчение”. Влизането на повече светлина, уханието и блясъка им могат да Ви мотивират. За по-бързо и лесно почистване, при това без препарати, пригответе домашен спрей за стъкло, като смесите: 2 чаши вода, половин чаша ябълков оцет, четвърт чаша спирт (70%) и изсипете в бутилка с пулверизатор. Можете да добавите 1-2 капки етерично масло с любим аромат, за да комбинирате почистваща сила с приятно ухание.

4. Същият разтвор можете да използвате и за теракота, фаянса, кухненските шкафове и повърхностите, които не изискват полиране. За надраскани дървени мебели и следи от чаши, редакторите на “Bright side” съветват да използваме домашно приготвена смес от половин ч.ч. оцет и половин ч.ч. зехтин. В сместа потапяте мек памучен парцал или кърпа, след което забърсвате дървената повърхност. За секунди следите изчезват.

5. Гардеробите са другият важен елемент на пролетното почистване. За да бъдат дрехите Ви по-чисти и свежи, изпразнете шкафовете и избършете повърхностите с микрофибърна кърпа, напоена с разтвор от вода, омекотител за тъкани и антистатичен препарат. По този начин самият гардероб ще ухае на любимия Ви препарат. Не забравяйте да оставите шкафовете да изсъхнат добре, преди да приберете дрехите обратно в тях.

6. Освежете меката мебел като минете с прахосмукачка, но увита в кърпа, напоена с разтвор от сол (супена лъжица за 1 литър) и малко омекотител. Това ще премахне праха, ще възвърне частично цвета на тапицерията и ще ароматизира повърхностите.

 

7. Премахнете миризмите от кухненските шкафове с помощта на разтвор от вода и лимонов сок. Напоете микрофибърна кърпа и забършете повърхностите. Същият домашен “препарат” можете да използвате и за хладилника. Ако миризмата не изчезне, сложете чинийка с прясно смляно кафе или сода за хляб.

8. Ако дюзите на душа са запушени от котлен камък и наслоявания, поставете слушалката в оцет. Около 20 минути оставете да подейства, след което отмийте обилно с вода. При нужда, повторете процедурата. Ако слушалката не е подвижна, можете да сложите оцета в торбичка, която да прихванете с ластик към тръбата.

9. Когато забърсвате библиотеката, лавиците и останалите дървени повърхности, които най-често привличат прахоляк, потопете кърпата или парцала в омекотител за дрехи. Така прахът няма да се трупа толкова много. Ако забележите плесен по книга, подсушете томчето със сешоар, след което поставете дебела хартия под засегнатите страници и потупайте местата с тампон, напоен с кислородна вода. Почистете мястото след 20 минути и подсушете отново.

10. Сложете край на запотяването на огледалото в банята като забършете почистеното стъкло с кърпа, напоена с разтвор от една чаша вода и чаена лъжичка желатин. Можете да се спрете и на специален препарат. Това обаче ще Ви спести ежеседмичното бърсане на огледалото с препарат, тъй като водата ще се оттича, вместо да оставя котлени следи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега