Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 храни, богати на фибри

10 храни, богати на фибри

Най-общо препоръчителната оптимална доза дневен прием е 20-30 грама, но малко хора приемат толкова.

Фибрите са сред основните елементи на човешката диета. Те са въглехидрати и липиди, които придават обем на храната, за да може лесно да се придвижва през червата. Фибрите са важни за здравето ни, тъй като пречистват организма от токсични вещества, подобряват перисталтиката, отразяват се благотворно на кръвната захар и регулират холестерола.

Богатата на фибри диета се грижи за здравето на храносмилателната и отделителната система, предотвратява появата на хемороиди и понижава риска от рак на дебелото черво, показват изследванията. Най-общо препоръчителната оптимална доза дневен прием е 20-30 грама, но малко хора приемат толкова. Предлагаме на вниманието Ви 10 храни, богати на фибри, които да включите в хранителния си режим:

1. В сезона на царевицата, когато ароматът на зърната й на практика е част от въздуха по морето, не се страхувайте да обогатите менюто си с нея. Тя е нискокалорична, но едва половин чашка зърна съдържа около 2 грама фибри.

2. Бобовите растения също са добър източник на фибри, освен това са подходящи за всеки сезон. Една чашка може да Ви осигури четвърт до 50% от необходимата дневна доза, освен това бобът е засищащ и съдържа куп други полезни вещества.

3. Авокадото също е богато на фибри. Целият плод съдържа около 10 грама от ценния нутриент, заедно с полезните ненаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето и кръвоносната система.

4. Ако обичате паста, заложете на пълнозърнестите спагети и макарони, за да си осигурите по-висока дневна доза фибри. Същото важи и за кафевия ориз и пълнозърнестия хляб.

5. Крушите и ябълките, консумирани с обелките, също са чудесен източник на фибри. Важно е обаче да са добре измити. Средно големият плод съдържа около 5,5 грама от нутриента, заедно с други важни за тялото ни хранителни вещества.

6. Когато говорим за фибри, няма как да не споменем и овесените ядки, които имат свойството да регулират холестерола и да подсилват имунитета. Те са чудесна засищаща закуска и съчетават различни видове фибри за оптимална грижа за организма.

7. Малините също са добър източник на фибри. Една чаша от свежите и сочни плодове могат да Ви осигурят до една трета от необходимия дневен прием, плюс ценни антиоксиданти. Освен това са здравословен десерт.

8. Една чаша броколи осигурява около 5,1 грама фибри. Този зеленчук често попада в графата със суперхрани и заради ниската си калоричност и положителните си свойства върху организма.

9. Бадемите и в общи линии повечето ядки са добър източник на фибри. Недостатъкът е, че са по-висококалорични. Те са подходящи в малки количества между храненията, като заместител на вредните солети и вафлички, но трябва да се консумират "с едно на ум".

10. Брюкселското зеле е вече достатъчно разпространен зеленчук у нас. Те са добър източник на протеини и фибри и са подходящ елемент за здравословната диета при спорт, отслабване и поддържане на форма.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега