Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

10 храни, полезни за сърцето

10 храни, полезни за сърцето

В Световния ден на сърцето сме Ви подготвили списък от 10 суперхрани, полезни за сърдечно-съдовата система.

В Световния ден на сърцето, човечеството обръща поглед към една от най-често покосяваните от заболявания системи в тялото ни. Днес сме Ви подготвили списък от 10 суперхрани, полезни за сърцето.

1. Сьомгата и другите риби и морски дарове, богати на мастни киселини, намаляват риска от аритмия, атеросклероза и намаляват триглицеридите. Препоръчителният прием е два пъти седмично, което осигурява на тялото ни необходимите дози от Омега 3.

2. Овесената каша също спада към храните, полезни за сърцето. Причината е богатото съдържание на фибри, които регулират нивата на холестерол в кръвта. За да се възползвате от полезните свойства обаче заложете на натуралните овесени ядки, без подсладители и изкуствени добавки.

3. Ако желаете, можете да подправите овесената каша с горски плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини. Те са богати на антиоксиданти, които намаляват кръвното налягане и коригират еластичността на кръвоносните съдове.

4. Шоколадът също може да е много полезен за сърцето, но само ако става дума за натурален шоколад, с 60-70% съдържание на какао. Полифенолите в него регулират кръвното налягане, предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове и намаляват възпаленията в тялото.

5. Цитрусите също попадат в категорията суперхрани за сърцето, заради наличието на флаваноиди, които намаляват риска от инфаркт и инсулт с 19%. Това обаче важи само за свежите плодове и фрешовете, тъй като напитките с плодово съдържание и добавена захар не притежават същите свойства.

6. Ядките, като бадеми, орехи, фъстъци и макадамия също са приятели на сърцето. Те са богати на витамин Е, който помага за регулирането на холестерола, а някои от тях съдържат и ценните Омега 3 киселини. Препоръчително е да изберете вариант с по-малко сол.

7. Зехтинът често попада в списъка с полезни храни по една или друга причина. Що се отнася до сърцето, тази подправка попада в графата суперхрани заради ненаситените мазнини, които понижават “лошия” холестерол и кръвната захар. Същото се отнася и за маслините.

8. Зеленият чай намалява риска от сърдечен удар и други заболявания на сърдечно-съдовата система с 20%, пише сп. "Health". Според авторите на изследването от 2013-а година, довело до тази статистика, причината се крие в антиоксидантите.

9. Лененото семе е често препоръчвано като суперхрана, полезна за редица състояния. Същото важи и при превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Причината отново са фибрите и съдържанието на Омега 3.

10. Макар и една от основните части от човешката диета, картофите рядко се смятат за извънредно полезна храна. В тази класация обаче те влизат без проблем заради наличието на калий и фибри. Калият понижава кръвното налягане, а фибрите се грижат за кръвоносните ни съдове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега