Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

100 химически вещества в затворените помещения причиняват над 30% от алергиите

100 химически вещества в затворените помещения причиняват над 30% от алергиите

Въздухът, който дишаме, оказва огромно влияние върху нашето здраве, самочувствие и работоспособност. Според проучванията всяка година хиляди европейци умират заради заболявания, причинени от вредните примеси във въздуха в офисите и жилищата. 100 химически вещества в затворените помещения причинявали над 30% от алергиите.

Въздухът, който дишаме, оказва огромно влияние върху нашето здраве, самочувствие и работоспособност. Според проучванията всяка година хиляди европейци умират заради заболявания, причинени от вредните примеси във въздуха в офисите и жилищата. 100 химически вещества в затворените помещения причинявали над 30% от алергиите. Основни източници на замърсяване: строителни и облицовъчни материали-полимери, азбестоцименти и др. системи за вентилации, сметопроводи; битова прах, плесени, гъбички, акари; продукти от жизнената дейност на хората и домашните любимци; продукти на горене от печки на дърва и въглища,газови печки и камини; продукти от битова химия и козметика; продукти от тютюнопушене; от включени телевизори, монитори на компютри, климатици и др.

Основни вещества

Формалдехид

Все още малко се знае за ефектите, които предизвиква експозицията (излъчването) на ниски концентрации на органични вещества (включително и формалдехид), които се обичайни за домовете. Формалдехидът попада във въздуха от мебелите, изработени от дървесно-влакнести плочи (фазер) и дървесно-стърготинни плочи (талашит), нови или с повредени лакови покрития мебели. Замърсяването на стайния въздух с това вещество може да доведе до главоболие, гадене, дразнене на дихателните пътища, ракови образувания.

Азбестът е много устойчив и почти неразложим влакнест минерален продукт и се използва широко в промишлените и строителните материали. Влакната му се освобождават при износване, разрушаване или ремонтиране на азбестсъдържащи материали, които проникват в човешкия организъм при вдишване. Азбестовите продукти не притежават остра токсичност. Могат да предизвикат заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Продукти на горенето

Отоплението на жилищата с печки на твърдо гориво (дърва и въглища) е съпроводено с отделяне на продукти на горенето – въглероден диоксид, въглероден оксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. В зависимост от концентрацията им във въздуха и времето на въздействие посочените окиси могат да предизвикат главоболие, замайване, общо неразположение, кихане и кашляне, дразнещо действие върху очите, лигавиците, кожата и дихателните пътища. Високите концентрации на въглероден оксид могат да предизвикат отпадналост, силно главоболие, световъртеж, бучене в ушите, гадене, дори и коматозно състояние.

При тежки отравяния със серен диоксид може да се наблюдават бронхоспазъм, остра обструкция на дихателните пътища и пневмония, белодробен оток.Някои от праховите частици, като сажди или дим при отопление с твърдо гориво попадайки в дихателната система след вдишване, причиняват възпалителни процеси, на дихателна система. Фините частици достигат до алвеолите, където се задържат продължително време или, попадайки в кръвта, достигат до всички органи и системи. Използването на печки, използващи пропан-бутан за отопление или готвене е съпроводено с отделянето, както на окиси, така и на вода, а това повишава влажността на въздуха.   Цигарен дим

Цигареният дим съдържа над 4 800 химически съединения, като за 69 от тях е доказано, че причиняват ракови заболявания. Въздухът в затворени помещения се замърсява директно от т. н. “странична димна струя” при пушенето на цигари. От нея се отделят никотин, катрани, въглероден оксид, серен диоксид, кадмий, арсен, хром, нитрозамини, амоняк, формалдехид и други. Въздействието на тютюневия дим може да доведе до дразнене на очите и гърлото, главоболие и отпадналост, бронхити и пневмонии, астма, сърдечно-съдови проблеми, ракови заболявания.   Битовата прах Най-известният алерген в домашни условия е битовата прах, а също и микрокърлежите (акари), съдържащи се в нея.

Битовата прах е своеобразно депо за плесени, гъби, патогенни микроорганизми, химически вещества, чрез която те попадат без затруднения в дихателните органи. Най-новите изследвания доказват, че най-опасни алергени са акарите. Те живеят във влакната на меките подови настилки, одеалата, пердетата, възглавниците. Хранят се с остатъците от мъртва човешка кожа. Всеки човек отделя 50 милиона частици мъртва епител на ден. Затова леглата са най-добрата жизнена среда за акарите. Над 2 000 000 микрокърлежа се приютяват в едно легло. Те са достатъчно леки, за да се носят из въздуха, полепнали по финия прах, който вдишваме. Според някои изследвания акарите може да се окажат причина за повечето от случаите на възпаление на очите, алергична хрема, астма, алергични обриви и екзема.

Нерядко причина за алергични реакции са и домашните любимци. Най-често хората развиват алергии към котките (най-малко 6 млн. души в света), а птиците са убежища за акарите. Не по-малко значение за алергичните реакции имат екскрементите (изпражненията) на хлебарките. Повишената влажност в жилището стимулира и размножаването на различни видове гъбички и плесени, които от своя страна водят до алергии и заболявания на дихателната система. Алергени са и различни химични вещества.

Кагато говорим за въздуха в затворени помещения задължително не трябва да забравяме и микроклимата в жилищните помещения. Елементите на микроклимата в помещенията са температурата и влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението. Те са много важни, тъй като могат да отслабват или да усилват действието на други фактори. В съответствие с действащите норми, температурата в жилищните помещения трябва да бъде между 20 °С и 22 °С, а относителната влажност в границите 30-60%. За човека е вредна както ниската, така и повишената влажност на въздуха.

Голямо значение за човешкото здраве има също йонният състав на стайния въздух, т.е. баланса на позитивните и негативни йони. Отрицателните йони оказват много по-силно въздействие върху човека, отколкото положителните. Те нормализират кръвното налягане, особено при повишено умствено и физическо натоварване, действат благоприятно на хората със сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища. Ако във въздуха преобладават положителните йони, човек усеща "недостатък на кислород", умора, главоболие. Екраните на телевизорите и компютрите, климатиците, даже обикновените жизнени процеси на човека повишават концентрациите на положителните йони, нарушавайки още повече баланса.  

Как да подобрим качеството на въздуха в жилищната среда?

Да използваме мебели и подови настилки от естествени материали!

Да проветряваме ежедневно, дори и да живеем на оживена и замърсена улица!

Редовно да почистваме с прахосмукачка и изпираме меките настилки (килими и мокети); одеала; пердета; покривки за маси, легла и др.!

Да почистваме с влажна кърпа праха от мебелите и твърдите подови настилки!

Да поддържаме оптимална температура да отстраняваме своевременно течове и други източници на влага!

Да избягваме отоплението с твърди горива и газ пропан-бутан!

Да не пушим в закритите помещения!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега