Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

11 съвета за пълноценен сън и лесно събуждане

11 съвета за пълноценен сън и лесно събуждане

Съществуват трикове, които правят почивката ни по-пълноценна, дори да не достигаме заветните 7-9 часа сън на денонощие.

Кой ли спи достатъчно в днешно време. Вероятно всеки се е сблъсквал с явлението - цял ден ти се спи, мечтаеш да си легнеш и да потънеш в сладък сън, но когато най-после се прибереш у дома след работа, сънливостта вече се е изпарила. Или пък се чувстваш изтощен, но просто не можеш да заспиш. Съществуват обаче трикове, които правят почивката ни по-пълноценна, дори да не достигаме заветните 7-9 часа сън на денонощие.

1. Глътка свеж въздух преди лягане прави чудеса. Създайте си навика да си правите кратки разходки преди сън. Въпреки умората и примамливите минути на дивана, пред телевизора, разтъпкването навън ще освежи тялото Ви и ще го подготви за почивка.

2. След разходката си, се поглезете с топла напитка, но без захар. Това може да бъде билков чай, мляко или какао, подправени с мед. Топлината ще Ви отпусне след прохладата навън и ще Ви подсигури необходимия "уют в душата", за да се отпуснете в леглото.

3. Използвайте възглавници, за да осигурите на тялото си правилната поза за пълноценна почивка. Ако спите по гръб, подпъхнете възглавница под коленете и кръста си. Ако спите на една страна, я поставете между краката си. Ако пък се отпускате по корем, нека възглавницата е в долната част на стомаха Ви.

4. Колкото и да е изкушаваща идеята да се гушнете с котето/кучето, домашните любимци нямат място в леглото Ви. Или поне така твърдят експертите. Според статистиката, 64% от стопаните, които спят, заедно с животното си, страдат от смущения в съня.

5. Поставете под възглавницата си пликче с билки, чийто аромат Ви успокоява. Или пък напръскайте калъфката и спалното бельо с разредено етерично масло. Това може да е лавандула, мента или друг аромат, който Ви действа отпускащо.

6. Можете да поставите и стръкчета лавандула из стаята.

7. Изключете телефона! Ярките екрани нямат място в спалнята, а нотификациите са най-големият враг на съня.

8. Проверете упътванията на лекарствата в къщата. Медикаментите, които приемате, за мигрената си, например, може да имат странични ефекти, изразяващи се в инсомния, сънливост и т.н.

9. Не се въртете в леглото, в опити да си намерите място и да заспите. Ако "Сънчо" отказва да Ви споходи, по-добре се отдайте на успокояващо занимание като четене на книга или слушане на успокояваща музика, докато Ви се доспи.

10. Температурата в спалнята Ви също е от значение. Съветът на специалистите е да поддържате 15-18 градуса. При по-ниска или по-висока температура, процесите в тялото Ви се променят и това може да се отрази на съня Ви.

11. Ако имате тази възможност, позволете си кратка дрямка от 10-30 минути през деня. Внимавайте обаче, защото по-продължителната почивка може да Ви доведе до по-дълбока фаза на съня, а тогава ще се събудите с чувство на умора. Вместо това просто си позволете 15-ина минути на пълен релакс, за да рестартирате енергията и креативността си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега