Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

11,4% от нашенци страдат от разстройства на настроението

11,4% от нашенци страдат от разстройства на настроението

На днешния 10-и октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Той се организира за 24-а поредна година от Световната здравна организация.

На днешния 10-и октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Той се организира за 24-а поредна година от Световната здравна организация. Тази година темата е "психологическа първа помощ". Инициативите са най-вече обвързани с подкрепата, оказвана от страна на хора, работещи в сферата на здравеопазването, образованието, властите и социалните услуги, най-вече по време на кризи.

Според данните на СЗО, над 450 млн. души по света имат психични разстройства. У нас хората най-често страдат от тревожни разстройства - 11,4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6,2%, злоупотреби с вещества – 3,3%. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ, информират от Националния център по обществено здраве и анализи към министерството на здравеопазването.

Основни причини за развиването на психичните разстройства са стресът и особеностите в съвременния начин на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености, обясняват специалистите.

Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог. Стигмата към психиатричната помощ и психиатричните проблеми пречат психическите разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в техния ранен стадий.

Що се отнася до "спешната психологическа помощ", тя най-често се оказва по време на кризи, най-вече от медицински, полицейски и социални екипи. От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света.

В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 милиона жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 милиона души са разселени на различни места – най-големият брой хора от Втората световна война насам. Хората в кризисни ситуации са още по-уязвими по отношение на стреса, употребата на психоактивни вещества, социалните нужди, нарушенията в социалното функциониране. 

Подобна помощ трябва да е налице при големи хуманитарни кризи като днес в Сирия, миналата година по време на епидемията Ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне и след земетресението в Непал, а в момента и бежанската криза в Европа, обобщават от СЗО по повод Световния ден на психичното здраве. 

В някои страни психологическата първа помощ е включена в разработена готовност за реакция по време на бедствия. СЗО препоръчва националните власти, отговорни за управление на бедствията, да разгледат възможността за готови екипи, които да пътуват до засегнатите от бедствие райони.

Психологическата първа помощ може да бъде включена в обучението на лицата, които поемат грижите за оцелелите след травма, като част от ежедневната им работа. Такива са например пожарникарите, полицаите, здравният персонал в спешните звена, хуманитарните работници.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега