Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

1500 нашенци се отказали от българския си паспорт за 6 години

1500 нашенци се отказали от българския си паспорт за 6 години

Броят на българите, които окончателно се разделят с родината, варира между 150 и 230 души на година.

Близо 1500 нашенци са се отказали от българския си паспорт през последните шест години, по данни на  комисията за българско гражданство към президентската институция, пише "Монитор". Става дума за българи, които трайно живеят на територията на друга държава и са поискали да придобият нейното гражданство. Отделно от това сред тях има и такива, които са се отказали от българските си документи заради невъзможността да запазят двойно гражданство.

Броят на българите, които окончателно се разделят с родината, варира между 150 и 230 души на година. Само от началото на 2018-а броят им е вече 162-ма. Страните, заради които нашенците най вече сменят гражданството си, са Холандия, Австрия и Норвегия, като през годините първите две си оспорват и разменят челното място в класацията.

През миналата година 89 българи са се сдобили с холандски паспорт, 77 - с австрийски, а 36 - с норвежки. Сред другите предпочитани държави са Англия, Германия, Испания, Италия, Русия, САЩ, дори Сингапур и Швейцария. През годините се появяват и страни като Канада, Полша, дори Румъния, Гърция и Македония.

Наред с тях през последните шест години властите у нас са отнели натурализацията на 146 души, като основите причини за това са свързани с обществения ред и националната сигурност, забрана да влизат в Шенген, издирване от Интерпол или друга служба, укриване на криминални регистрации или съдебна присъда. В докладите обаче не се посочва от каква националност са въпросните хора.

Отделно от това от 2012 до 2017 година от президентството са отказали гражданство на общо 3629 души, като за над 3500 това е станало по предложение на правосъдния министър, а за 105 отказът е след решение на вицепрезидента. Всяка година комисията излиза с доклади за това колко души са получили български лични документи. От началото на тази година новите българи са над 4600.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега