Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

16-годишен българин спечели престижен конкурс за технологии в Германия

16-годишен българин спечели престижен конкурс за технологии в Германия

16-годишен българин спечели най-големия конкурс за млади учени в Европа. Проектът на Стефан Генчев за безопасно сърфиране в интернет заслужено получи първата награда в немското състезание.

16-годишен българин спечели най-големия конкурс за млади учени в Европа. Проектът на Стефан Генчев за безопасно сърфиране в интернет заслужено получи първата награда в немското състезание.

„Има огромна злоупотреба с лични данни на хората. За мен проблемът е, че хората неволно дават много важна информация за себе си, без да го осъзнават”, коментира Стефан в ефира на bTV. Младият програмист е на мнение, че можем да живеем и в един по-сигурен свят. Именно тази безопасност стои в основата на неговия проект "My ePass", който получи първа награда в конкурса за млади иноватори в Германия.

Стефан е самоук талант. Захваща се с проекта след като баща му става жертва на кражба на лични данни и работи по него повече от 4 години. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена.

„С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва във сайтове. Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър обаче те съответно са предпазени  чрез този ключ, който се намира на картата”, пояснява Стефан.

Той смята, че бъдещето е в новите технологии и дигиталната самоличност. 16-годишният специалист по електронна сигурност обаче е скептичен към идеята на здравния министър за пръстовия отпечатък като вход към болници и аптеки. По думите му, пръстовите отпечатъци лесно могат да бъдат фалшифицирани.

„За мен биометричните данни почти винаги ни идентифицират доста точно. Все пак мисля, че идеята е неприложима, защото сме свидетели в България както на много добре извършени проекти, така и на много лошо изпълнение на тези проекти”, допълва Стефан.

След като завърши Стефан ще продължи обучението си в чужбина, но вярва, че един ден може да приложи знанията си в България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега