Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

2 години и 8 месеца затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека

2 години и 8 месеца затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека

Присъдата ще бъде изтърпяна при първоначален "общ" режим в затворническо общежитие от открит тип.

Състав на Апелативен съд - Бургас измениусловната присъда на шофьор, прегазил възрастна жена на пешеходна пътека, и муналожи ефективно наказание в размер на 2 години и 8 месеца. Присъдата ще бъде изтърпяна припървоначален "общ" режим в затворническо общежитие от открит тип. 

Обвиняемият Иван Нончев бе признат за виновен в това, че на 10-и август м.г. е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 72-годишната Станка Димова. Инцидентът се случил на бул. "Захари Стоянов", след отклонението на магазин "Кауфланд", в посока центъра на града, на прав път, със слаб наклон, суха настилка при ясно време и добравидимост.

Нончев преминал покрай предупредителен пътен знак за опасност-А23 "Участък от пътя в ремонт", като по данни на прокуратурата е карал с 63 км/час при ограничение от 30 км/час.  Решаващият съд е осъдилНончев на лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца, като е отложил с4 години изтърпяването на наказанието. Мъжът е лишен от право да управлява МПСза 4 години. Постановената присъда е протестирана от прокуратурата и обжалванаот частните обвинители.

Според апелативния състав катастрофата е настъпила по изключителна вина на подсъдимия. Налице е грубо нарушение на две основни правила за движение - забранителна норма за допустима скорост и специална задължаваща норма за предоставяне на предимство на пешеходците.

Мъжът е правоспособен водач, който познаваправилата за движение, има достатъчно житейски опит и шофьорска практика от 11години, той е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването наобщественоопасните последици, е становището на магистратите.

Въззивният съставсчита за отегчаващо обстоятелството, че Нончев - има 4 наказателни постановленияза различни нарушения на ЗДвП, които го определят като системен правонарушител.Последното нарушение - отнемане на предимство при маневра е три месеца предитежкото пътно произшествие.

Съдът намира, че с прилагането наинститута на условното осъждане не може да се въздейства предупредително ивъзпиращо не само спрямо извършителя - Нончев, но и върху другите членове наобществото. В случая ефективното изтърпяване нанаказанието лишаване от свобода се явява целесъобразно запоправянето на подсъдимия и за постигане целите на генералната и личнатапревенции. 

Решението подлежи накасационно обжалване и протестиране пред ВКС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега