Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

2070 година - време за зелени градове

2070 година - време за зелени градове

Зеленото навлиза не само в модата, но и в градовете. Ето защо може да си поиграете на екополитика с най-подходящата за целта игра - Anno 2070. След четирите пътувания в Средновековието (Anno 1602, Anno 1701, Anno 1503 и Anno 1404) идва голямата промяна.

Зеленото навлиза не само в модата, но и в градовете. Ето защо може да си поиграете на екополитика с най-подходящата за целта игра - Anno 2070. След четирите пътувания в Средновековието (Anno 1602, Anno 1701, Anno 1503 и Anno 1404) идва голямата промяна. Играчите са отведени шест десетилетия напред във времето - в една напълно изменена от климатичните промени версия на планетата, при която огромни, някога плодородни територии са станали необитаеми, заливани от покачващото се ниво на океаните.

Обичаната историческа игра прескача настоящето и от средните векове се пренася в бъдещето. Още с първите кадрина трейлъра си личи, че създателите от компания Ubisoft са отнесли творческия си потенциал на по-високо ниво от преди. Играчите се отправят в бъдещата 2070 г., за да се справят с глобалното затопляне, вредните емисии в атмосферата, наводненията, и да възвърнат плодородните земи, станали негодни за земеделие. Има две възможности – или да се превъплътите в ролята на Eco - партия с екологични възгледи, или на Tycoon - бизнес групировка с претенции за ефективност. Двете роли може да се избират както в сингъл плейър, така и в мултиплейър.

Усвоявайки нови технологии и решавайки проблеми от природен характер, играчът трябва да възстанови империя, способна да се развива в новия свят. Как става това – и в двата случая ще трябва да построите за своите сънародници град, който въпреки недостига на енергия и природни катастрофи предлага добър стандарт на живот. Задачата не е лесна. Почитателите на природосъобразния начин на живот, както и индустриалците ще изпитат обаче голямо вдъхновение от стратегиите. Прогнозите на футуристите присъстват в играта. След световния колапс на социални и политически структури играчите се заселват на острови, определят архитектурния им облик, какви точно блага ще черпят от природата и поемат управлението на икономиката в градовете. Избират се малки заселнически райони в хармония с околната среда или под тоталната експанзия на природните катаклизми.

Бум на индустрията или мир с природата. Който слага сонди за нефт и строи АЕЦ, хваща отровна риба в морето вследствие на нефтен разлив. В крайна сметка се наблюдава сблъсък на еко- и индустриална култура. Играчът определя коя от двете ще вземе надмощие – той се присъединява или към редиците на бизнесмените, или отива на страната на еколозите. Важното е да се постигне баланс между доволни жители и протестиращи класи, защото това е етап от по-нататъшното развитие на народа и достигане на нови нива на цивилизованост. Без технологичното мислене това е непостижимо. Който обаче очаква да произвежда луксозни стоки, за да се препитава, няма тук да намери нищо ново, тъй като поредицата в това отношение не се е променила от 1998 година.

Краят е сладко носталгичен. Само едно нещо се е променило – градският облик. Вместо колички да транспортират стоките, се използват специални планери. Вместо къщи има футуристични небостъргачи. Растенията не се отглеждат в стопанство, каквото познавате, а в контейнери с модерни оранжерии.

Бъдещите градове са пълни с живот, в който производството е белег на успешната адаптация на хора към технологии. Постигнат е т.нар. аквариен ефект, твърдят създателите на играта. Хубавият свят на историята е изчезнал, ако играчът е избрал Tycoon. Зелените острови са осеяни с вятърни турбини, ако надделее визията на Eco. Така фабриките и сивата пустош на едните се сблъсква с природните закони и екологичния труд на другите. Но феновете на Anno вече са свикнали с динамичната промяна на поведение в зависимост от играта. Имайки предвид всичките серии на Anno, дизайнерите предоставят на играчите общо 15 епохи за строителство – от античността до бъдещето.

В тази връзка Anno 2070 развива усещането фикцията да стане реалност. Играта не звучи дидактично нито за природозащитници, нито за индустриалци, защото тя не спира нито строежите на нефтени платформи, нито болестите и катастрофите, нито заличава зелените площи. Темите в Anno 2070 са болезнено актуални, грабнати от истинския живот и предизвикателства на човечеството. Тя обаче предлага безкрайни възможности, за да се промени светът така, както мечтаят хората.

 

Източник: 24 часа, Миглена Милева

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега