Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

26 двойки саблеклюни разпознаха своя нов дом в Атанасовско езеро

26 двойки саблеклюни разпознаха своя нов дом в Атанасовско езеро

Нов остров в Атанасовско езеро разпознаха като свои дом 26 двойки саблеклюни тази година.

Нов остров в Атанасовско езеро разпознаха като свои дом 26 двойки саблеклюни тази година. Островът – голям колкото двустаен апартамент бе построен, за да послужи за родилен дом на черно-белите саблеклюни през тазгодишния размножителен сезон. Съоръжението от почти 65 квадратни метра бе изградено от доброволци, участници в природозащитна бригада организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), през август миналата година.               

Днес на експерименталния за нашата страна остров гнездят 26 двойки саблеклюни, 7 двойки кокилобегачи и 30 двойки речни рибарки. Своеобразният родилен дом се превръща в предпочитано място за гнездене на птици, които по принцип снасят яйцата си направо на земята. Това е причина те често да бъдат нападани от дребни хищници.               

Специално създадения за гнездене на саблеклюните остров не само изпълни своята роля, но и надмина очакванията на своите създатели - природозащитниците. Резултатите от наблюденията, стартирали още през май, показват, че най-напред островът е бил зает от саблеклюните, след това към тях са се присъединили кокилобегачите и компания вече им правят непрекъснато увеличаващите се двойки на речните рибарки.              

Яйцата и малките на всички тези видове са застрашени от скитащите дребни хищници, но на пилотния остров тези защитени видове намериха сигурно убежище. При нито едно от наблюденията не са открити следи от хищници на острова.              

За жалост проливните дъждове през май са причина за загубата на част от люпилата. Част от яйцата на птиците са изстинали или отнесени от дъждовете. Въпреки тежките метеорологични условия малките на седем двойки саблеклюни са оцелели и се радват на вниманието на техните родители.               

„На освободеното от саблеклюните място през юни са се настанили над 30 двойки речни рибарки” -  разказват експертите. Най-вероятно  в новия родилен дом рибарките отглеждат своето второ резервно люпило”- допълват те.  Пилотният за България остров за саблеклюни е един успешен експеримент проведен в рамките на проект изпълняван от БДЗП към програмата LIFE+ на ЕС “Живот за Бургаските езера”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега