Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

28-годишният Антон Иванов хвана Богоявленския кръст в бурните води на Созопол

28-годишният Антон Иванов хвана Богоявленския кръст в бурните води на Созопол

„Радвам се, че Кръстът остана в Созопол”, заяви той пред съгражданите си на брега на морето.

28-годишният Антон Иванов хвана Богоявленския кръст в бурните води на Созопол. Младият мъж е родом от крайморския град, но се бори за кръста за първи път. „Радвам се, че Кръстът остана в Созопол”, заяви той пред съгражданите си на брега на морето.

Късметлията извадил втората половина от кръста се казва Калоян Николов, на 33 години и също е местен. В надпреварата се включиха общо 24 души, като за първа година в Созопол участва и момиче. Тя се казва Диана Иванова, на 23 години от Пловдив.

Традицията за чупене на кръста на две се спазва единствено в Созопол. Тя идва от далечните години назад във времето, когато морският бряг е бил замръзнал. При хвърлянето дървеният кръст се удря в леда и се чупи на две. Тогава парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция.

Празникът Йордановден в Созопол започна тази сутрин в храма „Св. Георги Победоносец” със Света Литургия и Велик Водосвет, които отслужиха отец Иван и отец Димитър. След това, под празничен камбанен звън, кметът Тихомир Янакиев поведе литийното шествие, което се отправи към Централния плаж.

Там, въпреки суровите метеорологични условия, които връхлетяха Созопол днес, вече се бяха събрали много жители и гости на града, за да гледат празничния ритуал. Победителят и останалите участници в ритуала бяха поздравени и наградени лично от кмета на Созопол – Тихомир Янакиев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега