Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

29-и февруари и поверията за високосната година

29-и февруари и поверията за високосната година

29-и февруари е сред нещата, които будят човешкото въображение и го тласкат към мистиката и суеверието, поради простата причина, че става дума за изключение от правилото. Датата се появява в календара на всеки четири години, добавена за да се изравни календарната с астрономическата година и сезоните.

29-и февруари е сред нещата, които будят човешкото въображение и го тласкат към мистиката и суеверието, поради простата причина, че става дума за изключение от правилото. Датата се появява в календара на всеки четири години, добавена за да се изравни календарната с астрономическата година и сезоните.

Високосната година е въведена като понятие с Григорианския календар, създаден през 16-и век. Причината е, че слънчевата година се състои от 365 дни и 6 часа. За да бъдат приравнени слънчевата и календарната година, тези шест часа се сумират и на всеки четири години към календара се прибавя един ден.

Това изключение от правилото от край време е будело какви ли не поверия и суеверия у хората, които често смятали допълнителния ден за некъсметлийски и опасен. Някои народи смятат, че двойките не бива да сключват брак на 29-и февруари, а други смятат, че децата, родени на тази дата, трябва да отбелязват рождения си ден на 28-и февруари или 1-ви март. В някои краища на света, обаче, съществуват и поверия, че датата е щастлива за всеки роден на нея.

Шотландците казвали, че високосните години опасни за добитъка и земеделската реколта. Италианците пък смятали, че високосната година е “обречена година”, а жените са подвластни на лоши и опасни мисли. Важни събития не се организирали. Сватби и венчавки не се правели и в Гърция. Това, разбира се, не важи за съвремието ни, когато едни от най-големите събития се случват именно във високосните години - от летните олимпийски игри, та чак до президентските избори в САЩ.

Някои народи смятат, че във високосна година не се поставя ново начало - не се строи дом, не се купуват и продават ценни предмети, не се взимат заеми, не се сключват, но не се и разтрогват бракове, тъй като това вещаело лош късмет на следващата връзка. В Русия смятат, че високосната година е опасна за здравето и също недолюбват допълнителната дата в календара. В Тайван пък младите снахи трябва да посетят собствените си родители и да ги благословят за здраве.

Според Ирландските легенди, на този ден девойките имали право да предложат брак на избраника си. Традицията датира от 5-и век и се основава на разказа как Св. Бриджит сключила сделка със Св. Патрик - момичетата, които дълго чакали любимия да поиска ръката им, можели сами да му предложат. Ако той откажел, трябвало да даде пари или да купи рокля на девойката. Подобни обичаи и поверия съществуват и в голяма част от северните европейски страни.

В някои части младежите носели ръкавици в този ден, за да скрият факта, че не са женени - така покривали пръста, на който липсвала брачна халка. По този начин можели да избегнат нежеланите предложения и задължението да дадат пари, дреха или плат на случайна девойка, възползвала се от рядкото си право.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега