Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

3 000 непълнолетни майки вече получават детските си във ваучери, вместо в брой

3 000 непълнолетни майки вече получават детските си във ваучери, вместо в брой

Около 3 000 непълнолетни майки вече получават детските си надбавки под формата на ваучери за детски стоки, вместо пари на ръка. Това показват последните данни на Министерството на труда и социалната политика.

Около 3 000 непълнолетни майки вече получават детските си надбавки под формата на ваучери за детски стоки, вместо пари на ръка. Това показват последните данни на Министерството на труда и социалната политика.

Парламентът реши да промени регламента през лятото на 2015-а година. Целта бе да се сложи край на масовото раждане от непълнолетни с цел получаване на детски и различните злоупотреби с обезщетенията на младите майки.

Според новата процедура, непълнолетните родители получават ваучери, с които могат да пазаруват само стоки, необходими на детето. Търговците отчитат ваучерите пред дирекциите „Социално подпомагане“ и получават от тях парите си.

Вече бяха отчетени и първите злоупотреби, пише в-к "Монитор". В Стара Загора беше регистриран случай, в който вместо памперси и мляко, невръстните майки взели луканка, пържоли и кола. От социалното министерство се зарекоха да вземат допълнителни мерки.

Един от обсъжданите варианти е социалните да не осребряват разходите на магазинерите, продали стоки, които не са за подходящи за малко дете. Този подход обаче не гарантира, че продавачите няма да манипулират какво точно е било купено с ваучера.

„Теоретично някой може да си продаде ваучера. Но не виждам какво ще му донесе това освен 2 бутилки ракия за бащата, вместо да отидат при бебето. Но рискът е по-малък, отколкото ако парите се дадат на ръка“, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

От средата на миналата година социалните вече не отпускат детски надбавки на родителите на непълнолетните родилки. Ако обаче младата майка продължи образоването си, след като се дипломира, тя ще получи накуп сбора от спрените детски надбавки.

От тази година при отпускане на месечните помощи на родителите, които живеят на семейни начала, ще се взимат предвид доходите на майката и на бащата. Това означава, че десетки семейства ще останат без детски надбавки, защото парите на домакинствата ще надвишават 350 лв. на член от семейството, колкото е прагът за получаване на помощта. Този праг ще се повиши до 400 лв., но едва от средата на юли.

Така, според разчети на социалното министерство, още 10 000 родители ще получат детски надбавки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега