Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

30% от българските деца са с наднормено тегло

30% от българските деца са с наднормено тегло

Затлъстяването води след себе си проблеми със сърцето в по-късна възраст.

Около 30% от децата в ученическа възраст в Югоизточна Европа са затлъстели, сочат данните на най-новото изследване за наднорменото тегло. Затлъстяването води след себе си проблеми със сърцето в по-късна възраст, затова сме и в горната част на таблиците по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти, предава Нова телевизия. 

"Всички сме разтревожени от тази статистика. Тя изглежда много негативна. Въпреки това аз съм оптимист и вярвам, че можем да ги коригираме", заяви пред телевизионните камери проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. Експертът посочи, че към проблемите с наднорменото тегло могат да се добавят ниска двигателна активност, както и прекомерно гледане на телевизия.

"Едно дете до 7-годишна възраст не трябва да прекарва повече от 40 минути пред екрана. От 7 до 10 години – около час. Между 10 и 14 години не повече от час и половина, а за всички нас – не повече от 2 часа", добави проф. Байкова, подчертавайки, че контролът трябва да се осъществява от родителите, които обаче нерядко сами дават лош пример.

"Залага се все повече на умствената дейност – децата да учат езици или допълнителни курсове, с които да придобиват допълнителни знания и умения, от което се намалява стимулацията за физическа активност. След това, когато родителите имат нужда от уединение, те търсят съзнателно или несъзнателно децата да бъдат по-притихнали. И сякаш, искайки да не бъдат толкова шумни, позволяват да гледат твърде много филми", коментира психологът Магдалена Ангелова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега