Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

300 лазарки ще обиколят центъра на Бургас

300 лазарки ще обиколят центъра на Бургас

300 млади момичета са се записали вече за участие в тазгодишното общоградско лазаруване. Те ще обиколят седем „къщи“ - Областна управа, Общината, Етнографския музей, Природонаучния музей, Регионалната библиотека, Туристическия информационен център, магазин "Модерен дом", пременени в празнични носии. Момичетата ще пеят лазарски песни и ще играят обредни лазарски игри, стопаните ще ги посрещнат и изпратят с дарове.

300 младимомичета са се записали вече за участие в тазгодишното общоградско лазаруване.Те ще обиколят седем „къщи“ - Областна управа, Общината, Етнографскиямузей, Природонаучния музей, Регионалната библиотека, Туристическияинформационен център, магазин "Модерен дом", пременени в празничниносии. Момичетата ще пеят лазарски песни и ще играят обредни лазарскиигри, стопаните ще ги посрещнат и изпратят с дарове.

Празникът сеорганизира за втора поредна година. Инициатори са Община Бургас, Регионаленисторически музей и Общински детски комплекс. Обиколката на момите ще започне в10 ч. този петък (11-ти април) от Часовника. Лазарките ще се разделят на седемгрупи, които ще обиколят основните административни и културни точки на града.

След обиколкатаси, в 11 ч. момичетата ще се съберат отново пред сградата на общината. Там щеизпълнят обреда „кумичене“ и ще извият пъстро лазарско хоро.

Лазаровден ехристиянски празник, чиято дата е подвижна – винаги в предпоследната съботапреди Великден, непосредствено преди Цветница. Според българскатанародна традиция, Лазаровден е денят, в който се ознаменува превръщането наподрастващите момичета в моми за женене. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега