Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

34 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината

34 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването от началото на 2015-а година, новите случаи на ХИВ-позитивни лица са 34. С тях общият брой носители на вируса в страната е 2 057. През 2014-а година 332 205 души са се подложили на изследване за ХИВ.

По данни наНационалната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството наздравеопазването от началото на 2015-а година, новите случаи на ХИВ-позитивни лица са 34. С тях общият брой носители на вируса в страната е 2 057. През 2014-а година 332 205 души са се подложили на изследване за ХИВ.

Към 31 декември2014 г. общо 964 души с ХИВ се проследяват в секторитеза лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 741 от тях получават необходиматаантиретровирусна терапия. През 2014 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 26 медикамента на стойност близо 15 милионалева, а за 2015 г. са предвидени 19 милиона лева.

Прилагането наантиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния имстатус и подобрява качеството им на живот. За гарантиране непрекъснатостта натерапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза ималария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв.

Един от традиционно посветените на превенцията на ХИВ/СПИН дни е празникът на влюбените - 14-и февруари. Тази година мотото на кампанията е "Да запазим посоката, да продължим пътя". Редица български градове ще се включат в антиспин кампанията с различни прояви. Бургас е един от тези градове.

Днес до 13:30 ч.  на разположение на бургазлии ще са мобилни медицински кабинети. Те ще са разположени на възлови места в града - БСУ, пл. “Тройката” и пред “Часовника”. Екипите в мобилните кабинети са представители на: РЗИ-Бургас, Сдружение “Доза обич”, Областен ромски съюз” и Сдружение “Каритас”.

Екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус. По централните улици на гр. Бургас доброволци на Общински младежки клуб “J.J.Cool A”, Община Бургас ще раздават и валентинки. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега