Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5 потенциално опасни храни, които често даваме на децата си

5 потенциално опасни храни, които често даваме на децата си

Съществуват продукти, за които смятаме, че ако не полезни, то поне са безвредни, а това не винаги е така.

Като родители всички знаем, че здравословното хранене е от първостепенно значение за растежа и развитието на детето. Съществуват продукти, за които смятаме, че ако не полезни, то поне са безвредни, а това не винаги е така. Днес, заедно с партньорите ни – експертите в детското хранене от Детска кухня „Ам-Ам“ Бургас сме Ви подбрали 5 храни, които могат да бъдат вредни за здравето на Вашето дете.

На първо място поставяме пакетираните сокчета. Те са сладки, вкусни, с пъстри опаковки и често се рекламират като много полезни. „Това обаче не винаги е така“, коментират от ДК „Ам-Ам“. Пакетираните плодови сокове често съдържат до 5-6 чаени лъжици добавена захар, както и консерванти и оцветители.

„Дори те да са в списъка с позволени продукти, със сигурност по-полезно за Вашето дете би било да му дадете пресен плод на парченца, или да му приготвите сок у дома“, съветват от Детска кухня „Ам-Ам“. Добавената захар директно се абсорбира от организма, което вреди както на метаболизма, така и на вкусовите навици на детето. То развива вкус към сладкото, който може да му остане за цял живот и да доведе до по-късни проблеми с храненето. Изкуствените добавки пък дразнят стомаха.

Същото се отнася и до млечните шейкове и шоколадови/плодови напитки с мляко. В заведение или при разходка навън всеки родител би се спрял на подобен продукт, вместо газираните напитки. Но те също са богати на добавена захар и вредни мазнини.

Съветът на майсторите от „Ам-Ам“ е да залагате на чистата минерална вода, прясно изцедените фрешове и плодови смутита, приготвени на момента. Особено през лятото, млечните напитки могат да бъдат опасни не само за децата, но и за възрастните.

Детските зърнени закуски, до които родителите понякога прибягват, често са също толкова вредни сутрин, колкото и вафлите, макар да се рекламират като „полезна храна“. Те съдържат малко фибри, но за сметка на това много захар, ароматизатори, оцветители, подобрители. Те представляват „празни калории“, които детето приема на мястото на най-важното хранене за деня.

В резултат – малко по-късно детето отново е гладно, но организмът му вече е абсорбирал вредните съставки. Вместо готов зърнен микс от кутия, пригответе на малчугана закуска с овесени ядки, трици, семена, пресни плодове, ориз.

И когато говорим за плодове, важно е да се отбележи, че те трябва да бъдат сурови и пресни. Сушените плодове и плодови миксове съдържат захар, консерванти и други подобрители, които се добавят при обработката. Макар и лесни за пренасяне и прием, те не са особено добър вариант. Освен всичко друго, те полепват по зъбите на детето и могат да предизвикат кариеси на по-късен етап.

Тестените закуски, продуктите от многолистно тесто, щруделите и другите изкушения с крем и конфитюр, които изобилстват в търговската мрежа, са неподходяща закуска за децата. Причината отново са захарта и консервантите, както и мазнините и изобилието от калории. Вместо тях заложете на пълнозърнест хляб или кифличка, приготвена у дома. Ако използвате сладка, заложете на чисти продукти, с възможно най-малко добавена захар.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега