Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5-те суперхрани на октомври

5-те суперхрани на октомври

Броени дни ни делят от началото на новия месец. Природата се променя, а есента все по-удобно се настанява по нашите ширини. Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в режима си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци. Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец октомври.

Броени дни ни делят от началото на новия месец. Природата се променя, а есента все по-удобно се настанява по нашите ширини. Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в режима си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци. Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец октомври.

- Морковите са сред съкровищата на 10-ия месец от годината. Те са богати на витамин А и бета-каротен, от които се нуждаем в навечерието на студения сезон. Освен това, морковите са богати и на фибри, калий, витамините С и К. 

Този зеленчук е полезен за очите, кожата, косата и зъбите. Плюсът е, че можем да ги консумираме по толкова много начини - от сурово състояние, през натурални фрешове, до салати и ястия.

- Едва ли можем да си представим есенна картина без лъскави оранжеви тикви, тиквени фенери и аромата на канелен десерт. Но освен като част от декорацията на октомври, тиквата е много полезна и за организма ни. Чашка от този плод доставя над 200% от необходимото количество витамин А за деня. Този витамин е важен за зрението и имунната система.

Тиквата е богата и на каротени и засищащи фибри. Може да се консумира както сладка, така и солена - под формата на десерт, супа или ястие. Не забравяйте и тиквените семки - опечете ги, вместо да ги изхвърлите.

- Сочните зърна на нара също влизат в списъка със суперхраните на октомври. Те са богати на антиоксиданти, грижещи се за сърдечно-съдовата система и младостта ни, фибри и витамин С и К. Някои изследвания показват и добро влияние на нара в борбата с рака.

Добавете нара към сутрешната си закуска, изцедете сока или похапнете зърната без допълнителна подготовка.

- Зелето също е сред есенните съкровища на месец октомври. Макар по това време повече да мислим за консервирането му, не пропускайте и консумацията му в “некисел” вид. Този листен зеленчук е добър източник на витамин С, който подсилва имунитета, фибри и калий. За по-здравословна диета избягвайте калоричните заливки и заложете на по-лек дресинг към салатата от зеле.

- Макар да консумираме лук на практика целогодишно, този зеленчук също спада към суперхраните за октомври. Лютите луковици намаляват холестерола и кръвното, имат противовъзпалително и антихистаминово действие, което подсилва организма Ви в сезона на сенните хреми и температурните промени. А и върви на практика с всичко - от сандвичи, през аламинути и супи, та чак до най-екзотичното основно блюдо. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега