Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5 храни, борещи сезонните алергии

5 храни, борещи сезонните алергии

Пролетта дойде, температурите тръгнаха нагоре, но заедно с тях дойде и сезонът на пролетните алергии. Симптомите най-често включват кихане, сърбеж на носа и очите, зачервяване, сълзене, отоци и др.

Пролетта дойде, температурите тръгнаха нагоре, но заедно с тях дойде и сезонът на пролетните алергии. Симптомите най-често включват кихане, сърбеж на носа и очите, зачервяване, сълзене, отоци и др.

Специалистите съветват да носим слънчеви очила и да мажем носа си с вазелин, преди да излезем, за да попречим на полените да раздразнят лигавицата на носа и очите. Но често това не е достатъчно и симптомите се проявяват и причиняват дискомфорт и пречат на нормалния ни ритъм на живот.

Възможно е, обаче, да предотвратим някои прояви, като заложим на здравословната храна. Подбрали сме Ви пет храни, които могат да Ви “спасят” от неприятните симптоми:

Ябълките са богати на керцетин - биофлаваноид, който може да бъде открит и в лука, чесъна, зелето и карфиола. Те ограничават отделянето на хистамин от имунните клетки, което от своя страна облекчава симптомите на алергия. Особено полезна е консумацията на ябълки и по време на бременност, смятат специалисти, тъй като намалява риска на развитие на алергии и астма при детето.

Ягодите съдържат ценния витамин С, който не само подсилва имунната система, но и ограничава отделянето на хистамини с 38%, облекчавайки симптоми като хрема и сърбеж в очите. Можете да си набавите от този витамин и чрез цитруси, броколи, чушки и др.

Полезна за пациенти с пролетни алергии е и подправката куркума. Тя има противовъзпалително действие, а всяко възпаление само по себе си води до увеличаване на вероятността от развитие на алергия. Освен това, активната съставка в нея - куркуминът също ограничава отделянето на хистамин.

Тиквените семки, освен гимнастика за устата и занимавка, са и много полезни. Съдържат магнезий, който успокоява мускулите и така освобождава дихателните пътища. При опити с животни е установено, че дефицитът на магнезий води до завишени нива на хистамин в кръвта. Този минерал можете да откриете и в слънчогледовите ядки, броколите, овесените ядки, зелените листни зеленчуци и черния шоколад.

Дивата сьомга също се препоръчва на пациенти със сезонни алергии. Омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и успокояват симптомите. Те подсилват и имунитета.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега