Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5 храни и напитки, полезни при синузит

5 храни и напитки, полезни при синузит

Синузитът е често срещано заболяване на околоносните кухини.

Синузитът е често срещано заболяване на околоносните кухини. Симптомите му са главоболие, болка и тежест около очите и скулите, хрема, запушен нос, поради набъбване на носната лигавица. Може да се появят и температура, кашлица и други прояви на заболяването. Лека форма на синузит може да се прояви и при обикновена хрема, но съществува и т.нар. "хроничен" синузит, при който симптомите могат да се задържат за повече от 3 месеца.

Традиционно заболяването се проявява през есенно-зимния период и през пролетта, с началото на сезонната хрема. Заради острия вятър и високата влажност, синузитът се смята за едно от "дежурните" състояния в Черноморския регион. Макар най-добрият съвет да е да се обърнете към лекар, съществуват и някои храни и напитки, които могат да облекчат симптомите и да успокоят болките Ви. Те са подходящи както за профилактика, така и за съпътстваща терапия.

1. Пикантните подправки, лютивият пипер, джинджифилът, чесънът и ряпата са особено подходящи, ако страдате от синузит. Причината е, че те имат свойството да отпушват синусите и така да намалят напрежението в тях. Консумацията на лютиви храни и подправки не лекува синузита, но от една страна облекчава симптомите, а от друга помага на тялото да се освободи от секретите, които иначе удължават продължителността на инфекцията.

2. Топли напитки като бульон и чай също спомагат за втечняване на секретите и по-бързото им отстраняване от тялото. Избягвайте обаче кафето, тъй като то води до дехидратация и сгъстяване на секретите.

3. Ананасът е сред най-подходящите плодове за хората, които страдат от синузит. На първо място сочният южен плод е богат на антиоксиданти, които предпазват лигавицата и подсилват имунитета. От друга, ензимите в сладките му влакна спомагат за разграждането на вредните вещества, които се задържат в синусите и по този начин намаляват силата на инфекцията.

4. Пробиотични храни като кисело мляко и туршия подобряват баланса в тялото ни - все пак "добрите" бактерии неутрализират "лошите" такива и гъбичните инфекции. Освен това подсилват имунитета и съдържат множество витамини и минерали, които ще ни помогнат да се възстановим по-бързо от боледуването.

5. Кокосовото масло е другият изненадващ лек срещу синузит. То също се бори с възпаленията, вирусите, бактериите и гъбичките. Освен това подхранва лигавицата и хидратира.

Добре е да избягвате млечните продукти, изстудяването на главата, тютюнопушенето и честата употреба на салфетки, с които можете да нараните лигавицата и да увеличите болката. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега