Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

53 541 са "богатите" пенсионери у нас

53 541 са "богатите" пенсионери у нас

Над 10 пъти повече са пенсионерите, които получават минимална пенсия.

53 541 са т.нар. "богати" пенсионери у нас, които вземат тавана на пенсията в страната, възлизащ на 910 лева. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт, цитирана от в-к "24 часа". Най-многобройни са "богатите пенсионери" в столицата, а най-малко - в Силистра. Данните на НСИ показват още, че мъжете, които вземат максимална пенсия, са 5 пъти повече от жените.

В тази статистика влизат само "чистите пенсии" - без максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки. Най-много са максималните пенсии при бившите военни, полицаи, съдебни охранители. Ръст на богатите пенсионери има и при миньорите, работниците в тежката промишленост, водолазите.

Броят на "богатите пенсионери" у нас се е увеличил с 8 206 в сравнение с 2016 г., показва още статистиката на НСИ. Въпреки регулярните увеличения и тези уж положителни явления, на другия полюс на “богатите” пенсионери са 612 437 българи, които през 2017 г. са вземали минималната пенсия.

За тях остават няколко възможности - да продължат да работят, да разчитат на близки и роднини, или да теглят кредит за пенсионери. Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица да отложат пенсионирането си за 2019 г. Причината е, че през следващата година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии.

Дали човек може да отложи пенсионирането си, зависи от работодателя. Според Кодекса на труда, началникът има право да прекрати c пpeдизвecтиe тpyдoвия дoгoвop нa paбoтникa или cлyжитeля пpи пpидoбивaнe пpaвo нa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт, но не е длъжен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега