Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

7 идейни проекта превръщат Немската болница в дом на съвременното изкуство

7 идейни проекта превръщат Немската болница в дом на съвременното изкуство

7 идейни проекта превръщат Немската болница в дом на съвременното изкуство. Кой от седемте обаче ще бъде реализиран предстои да научим. Проектните предложения постъпиха след обявения архитектурен конкурс на Община Бургас. До две седмици специална комисия ще обяви, кой е одобреният проект. Той ще бъде представен и подложен на обществено обсъждане.

7 идейни проекта превръщат Немската болница в дом на съвременното изкуство. Кой от седемте обаче ще бъде реализиран предстои да научим. Проектните предложения постъпиха след обявения архитектурен конкурс на Община Бургас. До две седмици специална комисия ще обяви, кой е одобреният проект. Той ще бъде представен и подложен на обществено обсъждане.

Общината ще кандидатства с избрания проект за цялостното реконструиране и преобразяване на сградата на Немската болница в музей на съвременното изкуство. Там ще бъде преместен целия фонд на Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

Идеята на инициативата е съществуващата сграда да придобие подходяща нова функция, а основната задача пред проектантските екипи, участващи в конкурса, е да създадат условия на едно място, в рамките на имот с площ около 3 200 кв.м, да се поместят център за обмен на идеи в различни форми на съвременното изкуство, както и лаборатория за между-културна интеграция заедно с модерна библиотека, отговаряща на изискванията на съвременния читател.

Журито, което ще оценява предложенията  е в състав : арх. Десислава Евгениева –началник отдел „Кадастър, регулация и архитектура“ в Община Бургас, арх.Митко Шикеров- представителна Камарата на архитектите в България, инж.Станислав Койчев - представител на Камаратана инженерите, арх.Валентин Стамов- представител на Съюза на архитектите, Златан Христов – юрисконсулт, инж.Васил Василев – началник І – ваРСПБЗН – Бургас, Наталия Коцева- директор на Регионална Библиотека"П.К.Яворов".

Комплексът от сгради, намиращи се на ъгъла наулиците „Кирил и Методи” и „Оборище”, познат още като Бившата немска болница,не се използва от десетилетия. Преди няколко години той бе дарен на бургазлииот Министерство на здравеопазването, за развитие на културата в града.Общината, от своя страна, след като получи работен инвестиционен проект щекандидатства за външна помощ за реализацията му.

Музеят на съвременното изкуство ще предложипространства за представяне на живопис, графика и скулптура, фотография,дизайн, така и за арт инсталации, пърформанси и други форми на модернотоизкуство, както и зона за библиотека, с необходимите помещения за предлагане насъвременна форма на услугата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега