Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

8 бързи начина да се освободите от натрупания стрес

8 бързи начина да се освободите от натрупания стрес

Стресът се смята за един от най-коварните врагове за здравето ни в ХХІ век. Всеки от нас е подложен на напрежение както в офиса, така и у дома. То, от своя страна, може да има негативни последици върху организма ни.

Стресът се смята за един от най-коварните врагове за здравето ни в ХХІ век. Всеки от нас е подложен на напрежение както в офиса, така и у дома. То, от своя страна, може да има негативни последици върху организма ни.

Хората се справят с натрупания стрес различно. Съществуват и някои бързи техники, които можете да прилагате всеки ден, всеки път, когато се почувствате зле. Някои от тях отнемат няколко минути, други пък са въпрос на навик, но според специалистите имат благотворно състояние върху нервната ни система и настроението ни.

На първо място, американският психолог д-р Лесли Кар съветва да започнем да навиваме сутрешната аларма с 15-20 минути по-рано. Да, това може да звучи нелогично, имайки предвид, че много от нас страдат от недоспиване, но тези няколко минути сутрин ще ни позволят да се освободим от прегръдките на Морфей, да се настроим за работа и да започнем деня си по-свежи, пише порталът "Health.com". Изградете си рутина - дали ще бъде сутрешно кафе, освежаващ душ или друг ритуал, който Ви кара да се чувствате добре, и скоро ще започнете да започвате деня си по-щастливи и спокойни.

Когато се почувствате натоварени и стресирани - разчистете, съветва д-р Лорън Наполитано. Освобождаването от физическите отпадъци у дома и в офиса, ще Ви освободи и от натрупаното напрежение. Изхвърлете непотребните вещи, хартия, дрехи, аксесоари. След това подредете работното място или дома си. Визуалният ред доказано помага за подреждане на мислите и емоциите.

Визуализирайте проблемите си и ги оставете да отлетят като облаци във ветровит ден, препоръчва медицинският психолог д-р Ерин Оливо от Колумбийския университет. Тази техника пречиства ума и не позволява на конфликтните ситуации да ни задушат от напрежение. Затворете очи за няколко минути. Представете си ситуацията, която Ви напряга в този момент, като голям облак, който закрива слънцето на настроението Ви. След това му позволете да отлети и така ще намерите по-лесно решение на проблема, без да изпитвате безпокойство и да трупате стрес.

Отворете социалните мрежи и погледайте снимки/видеоклипове на кученца, котенца, зайчета или други животни. Сайтовете не случайно бълват подобни материали - те в действителност помагат да успокояване на нервната система и освобождаване на напрежението, смята професорът по психология Роуз Хана.

След тежък ден в офиса, отпуснете душата си, пуснете музика, развейте коси и потанцувайте. Пейте заедно с любимия изпълнител или група пред огледалото, без да се стеснявайте. Изследванията показват, че пеенето понижава нивата на кортизола - хормона на стреса. Спомнете си щастливи случки, свързани с тази или онази песен и се развихрете.

Отделяйте поне 15-20 минути за интересно хоби, свързано с ръчен труд, изкуство, спорт или друго занимание, което Ви успокоява. Ще се удивите как тези кратки периоди в дневната Ви рутина ще върнат равновесието и спокойствието Ви. Причината за това е, че ще канализирате негативната енергия и ще я превърнете в нещо позитивно. Може да звучи изтъркано, но е доказан лек срещу стреса.

Създайте си комплекс от движения, които да Ви успокояват, когато сте напрегнати. Седнете в удобна поза и стягайте и отпускайте мускулите в равни интервали от време. Така ще освободите тялото си от физическото напрежение, което ще облекчи емоционалния и психологически стрес. Техниката представлява нещо като автомасаж, но има доказано въздействие върху нервната система.

Подобен ритуал можете да си създадете и с кратки, но дълбоки вдишвания и издишвания, на равни интервали. Съсредоточете се само в дишането си и оставете напрегнатите мисли и проблемите настрана. Поемайте въздух с цялото си тяло, вдишвайки през носа и изпълвайки всяка част от себе си с животворен кислород.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега