Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

8 храни за здрави кости

8 храни за здрави кости

В Деня за борба с остеопорозата, Ви предлагаме няколко храни, които е добре да консумирате при недостиг на калций и/или витамин D.

Основните хранителни вещества, необходими за здрави кости, са калцият и витамин D. Първото е необходимо за добра костна структура, а второто - за преработването на калция и усвояването му от организма.

Най–важните функции на калция в човешкия организъм са свързани с кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения, изграждането на костната тъкан. витамин D, освен важен за костите елемент, има и особено благоприятно въздействие върху имунната и нервната система.

Недостатъчният прием може да доведе до редица сериозни последици за здравето. При остър дефицит, вероятно е добре да приемате хранителна добавка, но в противен случай, най-добре е да се снабдявате с този важен елемент посредством храната. В Деня за борба с остеопорозата, Ви предлагаме няколко храни, които е добре да консумирате при недостиг на калций и/или витамин D.

Основната част от необходимия на тялото ни Витамин D получаваме от слънчевата светлина. Една от най-широко познатите храни, съдържащи този хранителен елемент, е млякото. Една чашка йогурт или кисело/прясно мляко е достатъчна, за да Ви осигури голяма част от дневния прием на калций и витамин D.

Сиренето, разбира се, е другият популярен източник на калций. Консумацията на сирена, обаче, трябва да е умерена заради повишеното количество калории, напомня изданието "Health.com". За съжаление, сирената не доставят и необходимото количество витамин D.

Малките рибки, носещи името сардини, не са само участник в шеги за пренаселено пространство, но и апетитен източник на калций и витамин D. Освен това, те са подходяща добавка към различни рецепти с паста, салати и други ястия.

Друга, богата на витамин D риба е сьомгата. Само една малка порция осигурява 100% от препоръчителната дневна доза от важния хранителен елемент. Освен това тя съдържа и ценните омега 3 мастни киселини, които са полезни за сърцето.

Същото важи и за рибата тон. Една консерва осигурява около 39% от необходимата на тялото ни дневна доза от витамин D. Добавете от рибата към салатата или към сандвичите за закуска/обяд.

Яйцата съдържат едва 6% от дневната Ви доза витамин D, но пък за сметка на това са широко разпространени, лесни за приготвяне и вървят с толкова много неща. Не забравяйте, че ценният витамин се съдържа в жълтъка.

Спанакът е популярен като храна за силни мускули, благодарение на Попай Моряка. Листата му съдържат добро количество фибри, желязо, калций и витамин D, което го прави незаменим в менюто за здрави кости.

Когато избирате зърнена закуска, обърнете внимание дали тя е обогатена с витамин D. Много от продуктите на пазара предлагат мюсли, които съдържат ценния хранителен елемент, а освен това са бърза и здравословна закуска, още повече с доза мляко.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега