Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

85,3% от българите подкрепят драстичното увеличение на глобите за кражба на вода

85,3% от българите подкрепят драстичното увеличение на глобите за кражба на вода

Това показва проучване сред 1 500 нашенци в 98 населени места.

85,3% от българите подкрепятнамерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се повишат  драстично глобите за кражба на вода. Товапоказва проучване сред 1 500 нашенци в 98 населени места.

Наскоро министърът на регионалноторазвитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че санкциите запотребителите, които са се присъединили незаконно към мрежата или не плащатсметките си, ще бъдат увеличени пет път. Това ще стане с нов Закон за ВиК. Затези, които не плащат и откажат да им бъде монтиран водомер, ще се предвидивъзможността да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им довода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности – чрез обществениводоизточници.            

Проблемът с кражбите е от голямаобществена значимост и за потребителите. На въпрос „Кой според Вас е основниятпроблем на ВиК услугите“, 16,7% отговарят, че това са кражбите на вода. Други 22,7% посочват качеството на водата, а 21,8%   -  уличните течове.            

Проучването показва още, чебългарите имат висока съзнание за значението на водата. 99,2% от запитаните я считатза ценен природен ресурс.  В същото време41,6%  от участниците в допитването не саготови да плащат за това безценно благо по-висока цена от сегашната.

Други 36,2%са съгласни да приемат поскъпване на услугата, ако се  подобри качеството, а 27,7% ще приематповишение, за да се осигури по-добро пречистване с цел опазване на околнатасреда. Голям е и процентът на тези (24,1%),които са съгласни да има вдигане на цената, за да няма прекъсване на водоснабдяването.

62,5% отучастниците в анкетата са доволни от качеството на обслужването от страна наВиК операторите. 42,5%от българите оценяват нивото на предоставяните ВиК услуги като добро, 17,9%като много добро, а 5,9% като отлично. 11,1% са недоволни. По отношение надругите показатели 77,7% смятат, че налягането в тръбите е добро, а 17,7% изразяватнеодобрение. 59,2% харесват вкуса на водата, а 60,5% са доволни от нейния цвяти мътност.           

Хората обаче нямат достатъчноинформация за ВиК мрежата на България. 92% например не знаят, че общата дължинана тръбите е над 90 000 км или колкото 240 магистрали като „Тракия“, коитотрябва да се поддържат в изправност денонощно 365 дни в годината.

Повече от половинатаот запитаните(54,3% ) знаят, че България е многобогата на минерални води, но не и на такива, годни за постоянно пиене. В същотовреме 45,7 процента от анкетираните не са наясно, че страната ни не е особенобогата на питейна вода.

Допитването е осъществено през февруари и март тази година, от "Екзакта", предават от пресцентъра на Регионалното министерство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега