Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Google отбелязва 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев

Google отбелязва 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев

Днес илюстраторите на Google отбелязват 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев. Днешният дудъл (драскулка) е дело на Робинсън Ууд и изобразява именития руски учен, заедно с неговата революционна Периодична система на елементите.

Днес илюстраторите на Google отбелязват 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев. Днешният дудъл (драскулка) е дело на Робинсън Ууд и изобразява именития руски учен, заедно с неговата революционна Периодична система на елементите.

Менделеев е роден на 8-ми февруари 1934 година в Тоболск, Русия. Енциклопедиите го описват като химик, физик, икономист, технолог, геолог, метеоролог, педагог и въздухоплавател. Член-кореспондент е на редица академии на науките в Европа, но най-известното му откритие остава Периодичната таблица.

Този научен закон е сред основополагащите на модерната наука. Опити за класифициране на елементите са правени още в Древна Гърция, където учените ги разпределяли в четири групи - въздух, вода, земя и огън. Едва през VІІ век Робърт Бойл успява да обясни материалния свят, който ни заобикаля, чрез понятията за елементи и химични съединения.

Два века по-късно Менделеев доказва взаимовръзките между 56-те известни елемента по онова време и създава Периодичната таблица, разпределяща ги според атомната им маса и валентност. Макар подобни опити да са правени и преди това, ключът към успеха на руския учен се крие в това, че е успял да проследи и обвърже логически елементите.

Менделеев използва тази логика и природни закони, за да стигне до извода, че във Вселената съществуват и други елементи, все още непознати на науката на Земята. Освен това, стига и по-далеч, теоретизирайки поведението и свойствата на тези непознати елементи. Някои от предположенията му се оказват погрешни, но основата на Периодичната система продължава да стои в основата на съвременната химия.

Днес Периодичната таблица е неизменна част от фундаменталното разбиране за химичните закони и се изучава навред по света. Според разказите на Менделеев, таблицата му се явила на сън. Е, независимо дали това е вярно или не, днешната годишнина от рождението на учения остава своеобразен празник на иновативното мислене и едно от най-великите открития в науката.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега