Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

#StayHome: 10 начина да се справим със стреса и да оползотворим времето си у дома

#StayHome: 10 начина да се справим със стреса и да оползотворим времето си у дома

Оставането у дома може да бъде оползотворено и дори приятно.

Европейските страни една по една затягат мерките за ограничение на разпространението на Covid-19. България е сред държавите с най-строги рестрикции за гражданите, но колкото и да се мръщим на мерките, това се прави за доброто на всички. И докато голяма част от сънародниците ни се поддават на напрежението, ние, екипът на “PoligrafF”, искаме да Ви напомним, че оставането у дома може да бъде оползотворено и дори приятно.

Събрахме на едно място 10 неща, които бихте могли да направите в рамките на тези дни, в които апелът на властите е да се изолираме. Част от тези занимания не само ще Ви помогнат да запълните времето, но могат да имат и благоприятно влияние върху Вас – в краткосрочен план да намалят нивата на стреса, да успокоят ума Ви, а в дългосрочен план – да Ви помогнат в работата и да Ви обогатят интелектуално, емоционално или физически.

1. Ако работите от дома си или сте в извънреден отпуск, бихте могли най-после да оправите вратичката на шкафчето, което Ви побърква от месеци, да затегнете кранчето в банята, което продължава да тече, или да свършите всички онези дребни неща, свързани с поддръжката на дома, за които никога не Ви остава време.

2. Научно доказано е, че прочистването от вещи има пречистващ ефект върху психиката и емоционалния ни свят. Сега имате възможност да започнете по-рано пролетното почистване и да се освободите от всички онези вещи, които са затрупали света и живота Ви, да пренаредите кухнята или гардеробите си, да преподредите библиотеката или да изчистите балкона, да си обособите кът за четене или отдих. Удовлетворението от добре свършената работа, паралелно с прочистването на средата, която обитаваме, е добро лекарство срещу стреса, а освен това ще има и благоприятно влияние върху здравето Ви.

3. Като заговорихме за библиотека, знаем, че вероятно този съвет вече сте го чули, но можете да се върнете и към книгите. Потърсете заглавия, които ще Ви разсеят и ще облекчат напрежението Ви. И за пореден път Ви напомняме, че сега имате възможността и да наваксате с интересни филми и сериали, за които не сте имали време да изгледате.

4. Можете да се опитате и да научите нов език, например. Или да се запознаете отблизо с нов софтуер, който Ви е необходим за работата, да слушате подкасти, които ще бъдат полезни за кариерното Ви развитие. Можете да оползотворите времето като надградите своите познания по различни теми, които са Ви интересни. Удовлетворението от новите знания също може да има благоприятен ефект върху стреса.

5. Затварянето на семейството у дома може да внесе напрежение във взаимоотношенията и това е съвсем нормално. Но продължителното време заедно може да има и положителен ефект. Измислете дейности, които ще направят престоя у дома по-интересен – настолни игри, куизове, образователни игри за най-малките. Разгледайте онези 3000 кадъра от последната почивка, които така и не сте виждали всички, припомнете си интересни истории и преживявания. Чувството на споделеност ще успокои нажежената обстановка у дома.

6. Приложните изкуства също са добър начин да се освободите от напрежението. В подобни занимания могат да се включат и децата. Можете да направите декорации за предстоящия Великден, например. Или да подготвите ръчно изработени картички за близките си, малки подаръчета за предстоящи празници.

7. Ако изкуствата не са Вашето поле за изява, отдайте се на кулинарни предизвикателства, например. Сега извинението, че „няма време“ за домашно приготвена и здравословна храна не важи. За сметка на това процесът по приготвянето на интересни рецепти ще разсее ума Ви, а в края на деня Вие и семейството Ви ще имате истинско угощение.

8. Потренирайте! Или просто потанцувайте. Физическата активност ще намали нивата на стреса, а и ще се отрази добре на физическото Ви здраве и формата Ви. Можете да потърсите комбинации от упражнения в интернет, които е възможно да изпълнявате у дома. Създайте си своя „фитнес програма“. Кой знае, може и да успеете да я превърнете в навик, към който ще се придържате и след като кризата отмине.

9. Помечтайте! Помечтайте за местата, които бихте искали да посетите в бъдеще, когато кризата отмине – начертайте мисловен план, изгледайте научнопопулярни филми за тези дестинации, прочетете повече за тяхната история, за местната култура, за кулинарията, за туристическите обекти и атракциите, прочетете пътеписи и се насладете на красиви кадри. Дори никога да не предприемете това пътуване, времето ще отлети бързо, а общата Ви култура ще бъде една идея обогатена.

10. Подайте ръка на някого. Със сигурност имате възрастни съседи, които са част от рисковата група, най-силно засегната от Covid-19. Позвънете им по телефона и ги попитайте дали се нуждаят от нещо, преди да излезете до магазина. Чисто психически и емоционално, оказването на подкрепа ще Ви накара да се почувствате „заедно“ в кризата, а удовлетворението от оказаната помощ ще успокои собственото Ви напрежение.

Накрая, но не на последно място, не забравяйте, че дори и да Ви свърши тоалетната хартия, има вода, ако и тя спре... пролет иде, листа ще има... Важно е да не губим присъствие на духа и да не спираме да търсим положителното, да мислим за бъдещето и да мечтаем.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега