Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

АЗ стартира схема "Обучения и заетост" за безработни над 29 години

АЗ стартира схема "Обучения и заетост" за безработни над 29 години

Агенцията по заетостта стартира схема "Обучения и заетост" за безработни лица на възраст над 29 години. От 25 март т.г., в бюрата по труда в цялата страна, всеки работодател може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата. Тя ще се реализира в два етапа. Общата стойност на схемата е 81 млн. лева.

Агенцията по заетостта стартира схема "Обучения и заетост" за безработни лица на възраст над 29 години. От 25 март т.г., в бюрата по труда в цялата страна, всеки работодател може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата. Тя ще се реализира в два етапа. Общата стойност на схемата е 81 млн. лева.

8,1 млн. лева ще бъдат заделени за възнаграждения на безработни лица над 29 години в първия етап. Във втория, заявилите участие в схемата ще могат да се възползват от обучения и възможност за преквалификация, а след това и заетост. Приоритетни са групите с основно и по-ниско образование, трайно безработни (12 и повече месеца), както и безработните над 54 години. Най-малко половината от наетите лица при един работодател трябва да са от някоя от тези приоритетни целеви групи.

Всички безработни лица над 29-годишна възраст вкл. могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в дирекции „Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всяко регистрирано безработно лице (над 29 г.) ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките, за постигане на конкретни цели за определен период от време.

В рамките на първия етап на схемата работодатели от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите ще могат да подават своите заявки за участие във всички дирекции „Бюро по труда“ от 9.30 часа на 25-и март до 17 часа на 1-ви април.

За наетите по проекта безработни лица ще се възстановяват средства за трудови възнаграждения за период до 12 месеца, включително и дължимите към тях вноски за сметка на работодателя, съгласно Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, в зависимост от това представител на коя целева група е всеки одобрен гражданин:

* За лицата от трите приоритетни целеви групи се осигуряват разходите за трудови възнаграждения до 12 месеца – при покриване на 100% от сумата на минималния осигурителен доход (МОД) за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

* За останалите, наети по операцията лица - за първи период до 6 месеца се осигуряват разходите за трудови възнаграждения при покриване на 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване; за втори период от последващи до 6 месеца се осигуряват единствено разходи за покриване на всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, изчислени върху 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети.

Вторият период следва да е равен или по-дълъг от първия, като общата продължителност на заетостта за двата е до 12 месеца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега