Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Аврамова: Държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник

Аврамова: Държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник

"Решението дали определената от КЕВР пределна цена ще бъде въведена е на Общото събрание на съдружниците във ВиК дружеството, където държавата има 51%".

Държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в ефира на NOVA. Тя обясни, че решението дали определената от КЕВР пределна цена ще бъде въведена е на Общото събрание на съдружниците във ВиК дружеството, където държавата има 51%. Категорично това не е задължителна цена, подчерта министърът.

"Притокът към яз. „Студена“ за 2018 г. е бил 41 млн. куб. м, а през 2019 – 11 млн. куб. м. Водата, която постъпва в язовира, не стига, за да се удовлетворят нуждите за питейно-битово водоснабдяване. Цялото количество вода, което излиза от яз. „Студена“ е 350 л/сек. В настоящия момент няма как за някъде да бъде подавано нерегламентирано 290 л/сек.", коментира Петя Аврамова.

Тя съобщи, че подмененият от „Софийска вода“ вчера кран подава вода към два квартала в Перник и за питейно-битови и санитарни нужди към Стомана Перник, където по данни на ВиК има водомер. „Софийска вода“ констатира, че при затворено положение кранът изпуска вода. Незабавно предприехме мерки – поръчахме на „Софийска вода“ доставка и монтаж. Искахме да го направим в понеделник. Направихме го вчера, защото кметът и ВиК дружеството дадоха прозорец за спиране изцяло на водата, обясни тя. Също вчера е ремонтиран и запечатаният от Басейнова дирекция савак, който е затворен. Имаше изпускане на вода, което констатирахме и отстранихме веднага. Вчера фирмата, която прави ремонт на язовира, е ремонтирала този савак, за да сме сигурни, че има100% затваряне.

Регионалният министър обърна внимание, че въвеждането на бедствено положение в общината ще даде възможност да се съкратят процедурните срокове за изпълнение на мерките и да може по-бързо да се работи на терен.

"Удачният режим за Перник е с един път спиране и пускане на водата. Не мога да си представя, че в тази критична ситуация е редно да губим толкова много вода по мрежата, коментира още тя. Неудачният режим с двукратно спиране и пускане на вода доведе до множество аварии. Стигнахме до 16 нови на ден. От ВиК асоциацията осигуриха допълнителни екипи. В момента от Стара Загора и Враца работят на място. Можете да си представите какво усилие коства на дружеството да се справи с този проблем", добави Аврамова.

Основните загуби, не само в Перник, са по мрежата, която е стара и амортизирана. ВиК дружеството в Перник има договор за 106 млн. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Несъбраните вземания на ВиК дружествата водят до голям проблем. Те трябва да изпълняват бизнес планове, да рехабилитират мрежа. Перник има несъбрани вземания от потребители в размер на 5 млн. лв. за първото деветмесечие на тази година. 13 млн. лв. са всички несъбрани вземания в Перник.

Всички ние трябва да бъдем отговорни. Очаквам да няма призиви за неплащане на вода, защото това би фалирало ВиК дружествата и тогава няма да има и водни проекти, коментира Петя Аврамова. Усилията, които полага и новото ръководство на оператора в Перник, и ние, и кмета, са в посока да ограничим всякакъв разход на вода, така че да можем да издържим и да подаваме вода към населението до април, когато се очаква снеготопенето.

Съсредоточихме се да изпълним всякакви мерки на местно ниво около яз. „Студена“, които ни бяха предложени – и популярни, и непопулярни, така че да увеличим притока към язовира и да можем да издържим до пролетното снеготопене. Засега имаме няколко мероприятия, които финансираме, каза Аврамова. Тя обясни, че едното от тях е изграждане на временна аварийна връзка, чрез която да бъде увеличен притокът към язовира.

Днес ще бъде подписано споразумение с община Перник за около 2 млн. лв. Финансираме и предложения от инж. Атанас Русев и екипа му авариен план. Екипът вчера е бил на място, на Паликарийския канал. Открито е водохващане, което според тях е нерегламентирано и е затворено. 340 хил. лв. ще бъдат платени на екипа от хидролози и спелеолози, които трябва да обходят всички притоци на яз. „Студена“ и да пристъпят към мерки, включително и отвеждане на вода от карстови пещери.

Във връзка с разследването на прокуратурата министърът каза, че и ВиК дружеството, и МРРБ имат готовност да дадат всякаква информация и ще бъде оказана пълна подкрепа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега