Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Алексиев в отговор на публикации във в-к "Труд" за схемата "Кабланд"

Алексиев в отговор на публикации във в-к "Труд" за схемата "Кабланд"

Във връзка с публикация на в. Труд от 11-и ноември със заглавие: „Томалевски от „Другата България” в имотна афера”, кметът на Община Поморие Иван Алексиев изпрати до редакцията на вестника писмо, което да бъде публикувано като право на отговор.

Във връзка спубликация на в. Труд от 11-и ноември със заглавие: „Томалевски от „Другата  България” в имотна афера”, кметът на ОбщинаПоморие Иван Алексиев изпрати до редакцията на вестника писмо, което да бъдепубликувано като право на отговор.

Дни по-късно писмото му е публикувано, но статията се различава от отговора на Алексиев. Педлагаме на вниманието Ви пълния текст на писмото на градоначалника, без редакторска намеса:

"Дружество„Кабланд” ООД е създадено през 2005 г. със съдружници Община Поморие  и фирма „Ен Джи Би Кънсълтинг”. Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2 000дка земя в местността „Хижата” – гр. Каблешково, където инвеститорите трябва дапостроят модерен голф комплекс. Вече 9 години строителството дори не езапочнало.

Последното Общо събрание на съдружниците от „Кабланд” сепроведе на 29.10.2014 г. и на него за пореден път поисках промяна вдружествения договор, но предложението отново не беше прието. Пред въпросните инвеститоризаявих, че през 2005 година са вкарали Община Поморие (не без нейно знание и съгласие) вкласическа схема за измама, от която страдат единствено жителите на Каблешково.И отново ясно заявявам, че преди 9 годинитогавашният кмет и общинските съветници са толерирали тези хора, и  че става въпрос за класическа схема заизточване на общината.

Първоначалнос Решение № 210/22.12.2004 г. ОбС-Поморие е дал съгласие де се извърши продажбана недвижими имоти, частна общинска собственост на 5 от имотите, предоставенипо-късно като апортна вноска в „Кабланд” ООД, общо в размер на 1 476,057 дка, като имотите „да се използват заизграждане на голф-комплекс.” Продажбата съгласно решението следва да сеизвърши чрез търг с явно наддаване при първоначална цена 500 лв. на декар. Решението е отменено с последвало решениена ОбС-Поморие от 11.02.2005 г.

 С окончателно Решение № 255/29.03.2005г. ОбС-Поморие „дава съгласие Община Поморие да учреди дружество с ограниченаотговорност, като внесе под формата на непарична вноска недвижими имоти,подробно описани в дружествения договор”,общо в размер на 1 918,197 дка, „срещу които да получи 2 777 дялапо сто лева или общо 277 700 лв., представляващи 20 % от капитала нановоучреденото дружество, като сключи договор и протокол за учредяване надружеството с учредител „Ен Джи Би Кънсълтинг” ООД, който да внесе сумата от1 110 800 лв., срещу която да получи 11 108 дяла по сто левапоотделно, представляващи 80 % от капитала на новоучреденото дружество. Определене предмет на дейност: Проектиране, строеж и експлоатация наваканционно-развлекателен голф комплекс от зони, сгради и съоръжения иакомодация в поземлени имоти, находящи се в землището на гр. Каблешково,местността „Хижата”. Упълномощен еобщински съветник, който да подпише учредителните документи, като на същияса дадени права да подписва всички необходими документи по регистрацията надружеството и да подпише от страна на общината дружествения договор, приет снастоящото решение.  

Съссъщото решение под т. 9 е гласуван текст, според който ОбС-Поморие „одобрявапредварителния и окончателния договор за евентуална продажба на дяловете от„Кабланд” ООД и определя същия общински съветник за представител на общината,като го упълномощава да подпишепредварителния и окончателния договор пред нотариус.

По-късно, на 22.07.2005г. е издаден и нотариален акт за притежаваните недвижими имоти от апортнатавноска на името на „Кабланд” ООД – НА № 158, том IV, рег. 1400, дело 689от 2005 г. 

Трудно е да се проследи кой стои зад така наречената фирмаинвеститор на проекта. Съсобственици в нея са Дарио Томалети /Божидар Томалев/,българинът с френско гражданство Георги Гурковски и англичанинът НикалъсГалахар.  

Съгласно справка в СИЕЛА-правно-информационна система,поддържаща данни от Търговския регистър, регистър БУЛСТАТ, НИС Делфи, НОИ иНАП, към момента на учредяване на „Кабланд” ООД от 29.03.2005 г. (същата дата, на която е взето Реш. № 255 на ОбС-Поморие заучредяване на „Кабланд” ООД) посоченият катосъдружник „Ен Джи Би Кънсълтинг” ООД вече е преобразувано от дружество с ограниченаотговорност на еднолично ООД.Размерът на капитала не е променен, остава същия – 5 000 лв. исобственикът е малтийската фирма Дарник Лимитид. Съгласно писмо с изх. №2184/28.04.2011 г. на Окръжна прокуратура-Бургас прехвърлянето на дяловете наДарио Томалети, Георги Гюрковски и Никалъс Галахар към Дарник Лимитид еосъществено по-рано, на 17.03.2005 г. Преобразуваното дружество „Ен ДжиБи Кънсълтинг”  ЕООД отново се представлява от ГеоргиГурковски, но вече е само като управител. По-късно капиталът на „Ен ДжиБи Кънсълтинг” ЕООД е увеличен на1 158 900 лв., като тази промяна е вписана в Търговския регистър на21.06.2006 г., а учредителният акт на дружеството, приет от представител нановия собственик Дарник Лимитид, е подписан на 13.03.2006 г. 

Деветгодини по-късно, строежът не е започнал. Финансовият отчет на дружествотопоказва, че приходите му са 0 лв., а загубите над 2 млн. лв. 

Възложилсъм пълна справка за гласуването и за действията на всеки един общинскисъветник и отговорен фактор. След това ще сезираме съответните компетентниоргани за техните деяния.

За нещо, коетодесета година не дава плод, аз казах – заченато е порочно, умишлено е заченатопорочно. И не са виновни само „Ен Джи Би Кансълтинг”, а и представителите наОбщина Поморие от това време – тогавашният кмет, председателя на Общинскиясъвет и общинските съветници. 

Даливсичко това е направено съзнателноили не – последствията вече се виждат. Понякога бездействието е по-опасно отдействието. И ако несъзнателно е направено, тогава да излязат тези хора и да сипризнаят, че са сгрешили. А те не само мълчат, а се опитват да вменят вина надруги. Щом мълчат, очевидно е направено съзнателно.  

Навсички е ясно, че общината няма как да излезе от това дружество. Дори да пуснемискане по Търговския закон за излизане, изрично в решението от 2005 г. езаписано, че общината може да се освободи единствено от дяловете си. Тя нямакак да си върне земята. 

Вмомента, в който е взето решението, че Община Поморие апортира тези близо2 000 дка земя в това дружество, тя се разделя с тях, защото те ставатсобственост на дружеството.  

Цитирасе и едно решение от 27 септември 2011 г. как кметът трябва да предприемедействия за излизане на общината от дружеството и се дава срок за това от 10дни. Но на 30 септември същата година се влиза в предизборна кампания. Икметът, и председателят на Общинския съвет, Янчо Славов (БСП), са заявили предитова, че са кандидати за кметове и на 30-ти септември те излизат в кампания.

Относно решението на съда, за което твърдибившият председател на Общинския съвет Янчо Славов (БСП) и един електроненсайт, искам да дам следното уточнение:Бургаският административен съд е приел, черешението на ОбС Поморие от 2011 г. за прекратяване на дружествения договор нее индивидуален административен акт по смисъл на чл. 21, ал. 1 от АПК, апредставлява волеизявление на собственик на дружествен дял в търговскотодружество с общинско участие. Поради което съдът е намерил, че жалбата енедопустима, оставил я е без разглеждане и е прекратил производството по  делото.

Съдът не се е произнесъл позаконосъобразността на решението на ОС Поморие за прекратяване участието наОбщината в „Кабланд”. И едно уточнение – няма решение (съдебен акт по същество на спора), а има определение.

ВТърговския закон изрично е записано, че съдружниците могат да се освободятединствено от дяловете си. В момента, в който е взето решението през 2005 г. засъздаването на дружеството, Община Поморие се разделя с тези 2000 дка земя и тестават собственост на дружеството(за което има издаден нотариален акт).  

Последствиятаса на лице! Всички, които са участвали в това порочно деяние, визирамтогавашния кмет и председателя на Общински съвет, се опитват да се оправдаят.Ако ставаше въпрос за грешка, мисля, че щяха да излязат и да я признаят. Но тесе оправдават и измиват ръцете си с мен, защото знаят, че „грешката” едопусната умишлено и най-вероятно им едонесла лична изгода. 

Сегашноторъководство на Община Поморие и аз като кмет, полагаме огромни усилия данакараме инвеститора да реализира проекта, като по този начин да пресечемпорочната схема. Съзнаваме, че реализацията му е от изключителна важност зажителите на гр. Каблешково и района като цяло, затова правим всичко възможно дазапазим земята, която е апортирана в дружеството."

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега