Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американски консорциум иска да строи "Белене"

Американски консорциум иска да строи "Белене"

Американският "Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

Американският  "Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно на изслушване на представител на компанията и на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев в парламента.

Изслушването на енергийния министър бе във връзка с „нова информация” за спрения проект за втора българска ядрена централа. След него стана ясно, че парламентът ще се обсъди дали да бъде даден мандат на правителството за водене на преговори по проекта. Липсата на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене” бе един от основните аргументи зад решението на правителството да се откаже от ядрената централа и да пренасочи готовото руско оборудване към площадката на действащата АЕЦ „Козлодуй”. Руската технология трябва да бъде използвана там за строеж на „хибриден” 7-ми реактор.  

Самюел Реди от консорциума, представи параметрите на предложението си пред икономическата комисия в Народното събрание. Имаме интерес към проекта АЕЦ "Белене" и сме в разговори с НЕК, заяви Реди. "В контакт сме и с няколко компании, които да се присъединят към консорциума", добави той.

По думите му предстои НЕК да създаде проектна компания, в която да бъдет прехвърлени активите и пасивите, свързани с проекта "Белене". "Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти", заяви Реди. Той каза още, че компанията му преговаря и с "Атомстройекспорт", откъдето изразявали интерес.

"Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси. Ние не търсим никакви финансови гаранции от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност", заяви Реди. По думите му компанията има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега