Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американски медици: Уличното осветление трябва да бъде с по-ниска цветна температура

Американски медици: Уличното осветление трябва да бъде с по-ниска цветна температура

Високата температура на светлината е твърде агресивна за човешкото око, смятат медиците. Векове назад, преди електричеството, хората са осветявали нощта с огън, който има висока цветна температура. Облъчването със студена светлина предизвиква дразнение в очите, тъй като е непривична за организма ни.

Все повече градове по света преминават към LED осветление на уличната мрежа. На първо място, защото е по-изгодно икономически - като разход на електроенергия и като поддръжка. От Американската асоциация на медиците обаче предупреждават - крушките трябва да бъдат с по-ниска цветна температура, за да не вредят на човешкото здраве. Организацията излезе с официално становище, което съветва градските управи да оборудват уличното осветление с LED крушки с цветна температура до 3 000 Келвина, предава CNN.

Какво представлява "цветната температура": това е величина, характеризираща спектралния състав на излъчваната от даден източник светлина. Най-лесното обяснение за същността на този термин е количеството синьо, зелено, жълто и червено в светлината около нас. Зависимостта е следната: колкото повече синьо, толкова по-висока е цветната температура на светлината.

Най-разпространени в САЩ са LED осветленията с цветна температура около 4000-5000 Келвина. Тази светлина е с високо съдържание на синьо. Високата температура на светлината е твърде агресивна за човешкото око, смятат медиците. Векове назад, преди електричеството, хората са осветявали нощта с огън, който има ниска цветна температура - около 1 800 К. Облъчването с твърде бяла светлина предизвиква дразнение в очите, тъй като е непривична за организма ни.

Светлината с висока цветна температура има по-агресивно разпространение по повърхността на човешката ретина и продължителното излагане може да доведе до увреждане в структурата й. Другата причина за опасенията на медиците е, че бялата светлина може да потисне производството на мелатонин и да наруши нормалния ритъм на човешкия организъм.

От друга страна, бялата светлина може да има катастрофални последствия и за животинския свят - да промени навиците на прелетните птици и морските видове, които се ориентират циклично към бреговете на водоемите.

Специалистите са изчислили, че цветна температура до 3 000 Келвина съдържа приемливо количество синя светлина и се приближава до естествената за окото ни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега