Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ангелкова обсъди с туристическия бизнес варианти за статута на националните курорти

Ангелкова обсъди с туристическия бизнес варианти за статута на националните курорти

Необходимо е да се създаде статут на националните курорти, защото те имат стратегическо значение за устойчивото развитие на туристическата индустрия в България. Те са основен избор за отдих на милиони наши и чуждестранни туристи, представляват лицето на туризма ни и имат съществен принос за имиджа на страната като дестинация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с браншовите организации по проблемите на националните курорти и подчерта, че именно на тях дължим голяма част от рекордните резултати в сектора през миналата година, които се надграждат и през настоящата.

Необходимо е да се създаде статут нанационалните курорти, защото те имат стратегическо значение за устойчивоторазвитие на туристическата индустрия в България. Те са основен избор за отдихна милиони наши и чуждестранни туристи, представляват лицето на туризма ни иимат съществен принос за имиджа на страната като дестинация. Това заявиминистърът на туризма Николина Ангелкова на среща с браншовите организации попроблемите на националните курорти и подчерта, че именно на тях дължим голямачаст от рекордните резултати в сектора през миналата година, които сенадграждат и през настоящата.

Министър Ангелкова съобщи, че се работипо няколко варианта за статут на националните курорти, а целта на срещата е дасе дискутират тези предложения и да се чуят още нови идеи. Според решение наМинистерския съвет в момента националните курорти са 8, като от тях 6 са наЧерноморието. Това са Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчевбряг,  Дюни, ММЦ-Приморско, а от зимнитеса включени Пампорово и Боровец.

Това лято на морските курорти отново се падасериозен дял при формирането на по-голям туристопоток към страната и напо-високи постъпления в сектора. Резултатите в работата на тези обекти садобри, но и през този активен сезон се откроиха проблеми, които трябва да бъдатобсъдени съвместно с останалите институции и бизнеса. Министерството вечеинициира промени в законодателството и се очаква в най-скоро време те да бъдатпредложени в Народното събрание. Ето защо всяка наша среща е важна, за даизчистим всички детайли около вижданията за статута на националните курорти.Само така ще постигнем консенсус и ще направим работещ механизъм за по-добротоим функциониране, коментира Николина Ангелкова.

Министърът припомни, че бе създаденаработна група с представители на различни институции, като освен туристическатаадминистрация в нея участват Министерството на вътрешните работи,Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството наоколната среда и водите, Националното сдружение на общините в РепубликаБългария и др.

Тя идентифицира различни проблеми, останали нерешени в годинитеназад. Това е не само необходимостта от самостоятелен правен статут нанационалните курорти, но и въпросите по финансирането им, създаване на правилаза управление, изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура, зашума,  охранителната и рекламнатадейност, озеленяването, почистването, търговските обекти и др.Само с общи усилия за постигане наконсенсус тези въпроси могат да бъдат решени по-бързо, акцентира Ангелкова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега