Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ангелкова пред жители на Созопол: Неустойка за концесионера, а дигата ще се премахне

Ангелкова пред жители на Созопол: Неустойка за концесионера, а дигата ще се премахне

Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно обсъждаме и решаваме предизвикателствата в туризма. Само в диалог можем да се справим с проблемите пред устойчивото развитие на сектора. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с обществеността в Созопол, на която беше дискутирано изграждането на защитна дига върху Централния плаж в Стария град.

Винагисме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно обсъждаме и решавамепредизвикателствата в туризма. Само в диалог можем да се справим с проблемитепред устойчивото развитие на сектора. Това заяви министърът на туризма НиколинаАнгелкова на среща с обществеността в Созопол, на която беше дискутираноизграждането на защитна дига върху Централния плаж в Стария град. Срещуизкопните дейности през последните дни бе открита протестна подписка награждани. Дискусията се състоя, след като министърът и експерти на ведомствотоспешно посетиха плажа.

МинистърАнгелкова бе приветствана от кмета на общината Тихомир Янакиев, който йблагодари за бързото отзоваване след недоволството на созополчани. Тя същоизказа признателност към жителите на града за проявената отговорност.

Разпоредила съм дигата да бъде премахната, защото е нарушено уведомлението отконцесионера за изграждането й. Във всички бъдещи действия много разчитам навашата роля и на провеждането на срещи в този формат. За нас е важно даразвиваме туризма, но само с общи усилия, и аз високо ценя тази гражданскаенергия. В режим на диалог винаги сме на разположение, увери министърът.Същевременнотя изтъкна, че дигите не трябва да се заклеймяват с лека ръка, от тях иманеобходимост, за да предпазват от различни бедствия – наводнения имаше напримерв курорта „Св. Константин и Елена“. Всеки плаж е отделен случай и езадължително тези въпроси да се обсъждат с хората и бизнеса на място.Министърът обеща още в началото на следващата седмица да изпрати екип за новапроверка дали дигата е премахната.

МинистърАнгелкова припомни, че институцията е създала система за обратна връзка принередности или нарушения, но често липсва гражданска позиция или конкретика съсстановище и препоръки. Винаги инициираме срещи на място и ще продължим тозиактивен диалог не само при възникване на проблеми. С промените в Закона затуризма кметовете могат да разчитат на консултативните съвети по туризъм в общините,които на много места са все още неглижирани. Заложили сме да има пряка връзка икметът да информира министъра за решенията на съвета, за да вървим от долунагоре и това да става част от националната политика, каза още тя.Управлениетона морските плажове е строго регламентирано в Закона за устройството наЧерноморското крайбрежие и Закона за концесиите, посочи министър Ангелкова. Тамясно са разписани правата и задълженията на двете страни и ведомството вземасъответните мерки при неспазване на договорите.

Правим непрекъснати проверки поплан и по сигнали и при констатирани нарушения на територията на плажареагираме незабавно. От началото на годината назначихме и мобилни екипи заобиколки по крайбрежието още в рамките на зимния сезон, за да се следисвоевременно подготовката на летния сезон, поясни тя. На сайта на ведомствотоима посочени телефони и мейли за сигнали за нередности и нарушения както постопанисване на плажовете, така за местата за настаняване и хранене. По-раноднес министър Ангелкова съобщи при посещението си на Централния плаж в СтарияСозопол, че предстои пълна инспекция на дейностите по изграждане на защитнатадига, която ще бъде съборена.

Изявлението бе излъчено в директни репортажи наНова тв и bTV. Разпоредихнезабавна проверка по случая. Нашите експерти установиха, че категорично имаразминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получилизаедно с Басейнова дирекция и общината. В него се твърди, че няма да серазрушава брегът и да се отнема пясък от ивицата. След проверката обаче бешеконстатирано, че има загребване на пясък именно от брега. Незабавно щеразпоредя да се възстанови предишното положение и да се събори дигата,коментира министър Ангелкова пред гражданите, недоволни с разкопаването, и предкомпетентните органи. Щеналожим неустойка, която по договора с концесионера е 6900 лв.

Изключителноважно е обаче да се съобщава и обсъжда с хората какво се предприема на място,акцентира министър Ангелкова. Тя благодари за сигнала, подаден от жителите на Созопол, и заяви, че за да работим заустойчивото развитие на българския туризъм, трябва да обединяваме усилията си.Призовавам концесионерите да обсъждаме предварително важните теми в работатаим. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако повторно искатда се изгради дига, това ще се случи след широко обсъждане, категорична беминистър Ангелкова.

Басейнова дирекция-Варна забрани да се изземва пясък отивицата тук, а концесионерът да изясни какво точно прави. ГеоргиПинелов, председател на  Общинския съветв Созопол, заяви, че има логика в действията на хората, които не желаятзащитното съоръжение. Жителитена Созопол изразиха задоволство от решението на министерството за налагане наглоба и настояха в архитектурния резерват на Антична Аполония всички дейностида се съгласуват. Те благодариха за бързата намеса и за предприетите мерки,които изцяло успокояват обществеността в града.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега