Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Андреева: Проблемът с липсващите лекарства ще бъде решен

Андреева: Проблемът с липсващите лекарства ще бъде решен

Проблемът с липсващите лекарства, включително и за онкоболни, ще се реши, когато се ограничи паралелният експорт. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, която отговори на зрителски въпроси в блиц интервю по „Нова телевизия”.

Проблемът с липсващите лекарства, включително и за онкоболни, ще се реши, когато се ограничи паралелният експорт. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, която отговори на зрителски въпроси в блиц интервю по „Нова телевизия”.

Тя потвърди, че проблемът с липсващи медикаменти на нашия пазар е породен единствено от паралелния експорт, който осъществяват фармацевтичните фирми. Но уточни, че с предлаганите в момента промени в закона за лекарствата за уведомителен режим при намерение за износ порочната практика ще се спре.По думите й, ако агенцията по лекарствата е предварително уведомена за износ на даден препарат, държавата ще може да реагира и да осигури друг вид медикамент на пазара.

В отговор на въпрос защо държавата продължава да лекува тези, които не плащат здравни вноски, министърът посочи, че се работи в посока на механизми тези, които не са осигурени здравно, да имат право само на спешна помощ. Има механизми за събирането на вноските и тази година няма да има проблем със събираемостта, посочи още Андреева.

Относно недостигащите направления министърът коментира, че има уверението на здравната каса, че няма да бъдат връщани пациенти.По темата за специализацията на лекарите, която да се счита за трудов стаж за всички специализанти, Андреева каза, че планирането на специализации за медици е в зависимост от нуждите на държавата. Нормално е държавата да им плаща, когато са на трудови договори и да се води трудов стаж, но другите специализанти са по различни правила и "няма как държавата да плаща за всеки", обясни Андреева.

Министърът отрече информацията, че новата концепция за спешната помощ предвижда само фелдшери да ходят на спешни повиквания с линейки. Тя уточни, че при по-леки случаи може на адрес да отиде лекарски асистент, който под ръководството на лекар да окаже помощ. И допълни, че предстои обучение за такива асистенти и парамедици.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега