Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Анкета: "Обич", "родина" и "благодаря" са любимите думи на българите

Анкета: "Обич", "родина" и "благодаря" са любимите думи на българите

Най-често използваните чуждици са "Ок", "мерси", "супер" и "уикенд".

В навечерието на Деня на народните будители проектът "Как беше... на български?" направи проучване за българския език, в което се включиха 1000 души от цялата страна. Според резултатите, "любимите думи" на българина са "обич", "родина" и "благодаря" (посочени са общо от 389 човека).

Участниците в анкетата са посочвали и по-остарели, но звучни български думи като "либе" и "омая". Що се отнася до чуждиците, най-често използваните са "Ок", "мерси", "супер" и "уикенд". При младите, на възраст между 18 и 28 години, по-често употребявани са чуждиците, свързани с технологиите - ъпгрейд, иновация, имейл, копи/пейст, скрийншот, лайк и др.

На въпрос кой е любимият народен будител, най-много анкетирани са отговорили Васил Левски. След него се нареждат Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и много други.

Любимият откъс от българско произведение, който се нарежда на първо място с 38% цитирания, е първият куплет от „Две хубави очи“ на Пейо Яворов. Сред любимите автори на участниците са както непреходни български творци като Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, така и автори от ново време като Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега