Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Асен Василев: Предстоят рокади в енергетиката, свърши кредитът на доверие

Асен Василев: Предстоят рокади в енергетиката, свърши кредитът на доверие

За рокади по върховете в енергетиката в близко време загатна ресорният министър Асен Василев. Кредитът на доверие, който дадохме на всички колеги, за да си свършат работата, се изчерпва доста бързо, лаконично коментира Василев.

За рокади по върховете в енергетиката в близко време загатна ресорният министър Асен Василев. Кредитът на доверие, който дадохме на всички колеги, за да си свършат работата, се изчерпва доста бързо, лаконично коментира Василев. По думите му това означава, че започват персонални промени, предаде "dnes.bg".

Очаквайте включване много скоро, добави енергийният министър, без да конкретизира. По думите му подадените заявки за увеличение на цените по веригата на тока от Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор към ДКЕВР трябва да бъдат ревизирани.

Там не са отчетени възможностите за промяна в микса и допълнителните резерви, които съществуват в системата, заяви министърът. Още днес следобед ще бъде направен преглед на всичките числа отново, за да може те да станат реалистични, обеща той. Според него може да се очаква ревизия на подадената информация към енергийния регулатор и от другите държавни дружества.

Премиерът Марин Райков призна, че се впечатлил от това, че желанията за увеличение на цените са били подадени „за съжаление от някои държавни структури“ и от процентите на ръста. Още миналата седмица кабинетът даде да се разбере, че не е съгласен с прогнозите за ръст на цената на тока от 1 юли и че в системата има резерви това да не се случи.Един екип от Европейската комисия и един от Световната банка анализират електроенергийната система у нас по цялата верига.

Вече са проведени разговори с голяма част от държавните дружества, с трите електроразпределителни дружества и с някои от частните производители на ток. Това ще продължи и следващата седмица, а първи резултати от проверките се очакват до средата на май. Василев видя „оптимистични послания“ в областта на икономиката. Предстоят две изложения в Пловдив и във Велико Търново с участието на големите търговски вериги.

Премиерът Марин Райков прекъсна Василев с думите, че е важно, когато веригите получават доставки от чужбина с камиони, те да не се връщат празни, а натоварени с български стоки. Оптимизъм внесе и финансовият министър Калин Христов с уточнението, че няма драстичен спад на чуждестранните инвестиции у нас за първите два месеца на годината.Христов заяви, че не е коректно механично да се сравняват данните за януари и февруари миналата година с данните от първите два месеца на 2013 г,, тъй като тези от 2012 година са многократно ревизирани. Ако погледнете траекторията на ревизирането, те са нараснали неколкократно спрямо първ

ата ревизия, каза министърът. По думите му първата оценка от миналата година спрямо първата оценка от тази година ще покаже, че няма драстичен спад.Според Христов е нормално, че има известно намаление на чуждестранните инвестиции, защото европейските икономики, от които те идват основно, се влошават.Първите два месеца ние имахме относително политическа нестабилност, която по дефиниция не окуражава притока на чуждестранни инвестиции, а по-скоро ги забавя и ги спира, напомни финансовият министър подадената оставка от кабинета на Бойко Борисов и последвалото назначаване на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега